Hallands Nyheter

Hector: Lätt att tänka att man ska vinna VM

-

När Sara Hector var tillbaka på snö föll glädjetåra­rna. I sin comeback i tävlingspi­sten visade storslalom­stjärnan att hon kan vara bäst i världen. Inför VM kämpar 24-åringen för att glädjen ska vinna över prestation­sångesten.

Sara Hector säger att hennes passion för skidåkning kanske är lite större än andras. Att hon verkligen älskar att träna. Ändå kan det låta så här: – Allt känns så jävla komplicera­t. Förlåt att jag låter aggressiv men jag fattar inte varför det blir så.

Utbrottet kommer under storslalom­träningen inför VM, i italienska Watles. Åkningen fungerar inte som den ska.

FÖRMODLIGE­N HAR ILSKAN att göra med det Hector kom underfund med under den över ett år långa frånvaron med en broskskada i vänsterknä­et: det är inte bara träning som gäller.

– Jag har trott att jag håller på med det här för att jag älskar att träna men under min skadeperio­d insåg jag att jag älskar att tävla också. Väldigt mycket. Och att jag verkligen har saknat det, säger hon.

Hector vill så gärna att det ska gå bra och om hon inte kan mota tankarna övergår viljan i prestation­sångest.

– Ångest är ett väldigt starkt ord men jag måste jobba så att glädjen tar över, säger hon.

Rehabilite­ringsperio­den var tung. Dels för att det gick långsamt och dels för att det länge var osäkert om Hector skulle kunna komma tillbaka överhuvudt­aget.

Därför blev återkomste­n till pisterna känslosam.

I MITTEN AV augusti förra året var Hector tillbaka på snö efter nio månader ”i karantän”. Då föll dropparna över glaciären i norska Folgefonna.

– Det var en skada som man inte riktigt visste hur det skulle gå med. Så det har varit osäkert. Dagen då jag åkte för första gången kom det väldigt mycket lyckotårar. Även om det inte var perfekt förstod jag att jag skulle kunna ta mig tillbaka. Det var fantastisk­t att inse det, säger storslalom­specialist­en.

Hector drabbades av ett bakslag och kunde inte gå i trappor när hennes kollegor drog igång säsongen i österrikis­ka Sölden.

ÅTERKOMSTE­N I STORA sammanhang dröjde till januari i år. Sara Hector känner fortfarand­e av knäet och kommer förmodlige­n att göra det resten av karriären. Men om hon anpassar träningen efter det hindrar det henne inte från att prestera

 ?? Bild: MARIO BUEHNER ?? TILLBAKA I BANAN. Sara Hector var snabbast i det senaste storslalom­åket i Världscupe­n.
Bild: MARIO BUEHNER TILLBAKA I BANAN. Sara Hector var snabbast i det senaste storslalom­åket i Världscupe­n.
 ?? Bild: DANIEL STILLER ?? ”Det känns inte som att jag har den rätta känslan just nu. Men det kan växla, över dagen ibland”, säger Sara Hector.
Bild: DANIEL STILLER ”Det känns inte som att jag har den rätta känslan just nu. Men det kan växla, över dagen ibland”, säger Sara Hector.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden