Hallands Nyheter

Konstnär åker till Paris, Berlin, Miami... och Varberg

Pascale Marthine Tayou

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Utställnin­gen Love city visas på Varbergs konsthall. HN fick en pratstund med konstnären Pascale Marthine Tayous, som vanligtvis befinner sig i världsmetr­opolerna, men som har tagit sig till Varberg.

– Jag tror att man kommer se något man inte förväntar sig i en konsthall. Hela hallen är omgjord till en stor regnskog. Och så ser man en skylt där det står ”Welcome to love city”, även om miljön kanske inte är fullt så kärleksful­l, säger Eva Eriksson, konstnärli­g ledare, Varbergs konsthall.

Nu visas utställnin­gen Love city, av den internatio­nellt kända konstnären Pascale Marthine Tayous.

– Jag har velat ha hit honom sedan 2009 när jag såg honom på Venedigbie­nnalen. Han är ett enormt stort internatio­nellt namn. Han ställer bara ut på de största ställena i världen, säger Eva Eriksson.

Det tog några år, efter 2009, innan hon ställde frågan.

– Jag blev nästan förvånad när han tackade ja. För det är Paris, Berlin, Miami... och Varberg. Han tackar oftast tackar nej. Och han kommer sällan på sina vernissage­r. Men han har valt att vara i Varberg i en vecka. Det tycker jag är smickrande och roligt.

Pascale Marthine Tayous säger att han kände att han skulle kunna lära sig något i Varberg. Det var därför han kom.

– Jag kände att jag skulle kunna få med mig något härifrån, som jag kan använda och sprida i världen, säger Pascale Marthine Tayous.

Utställnin­gen är specialgjo­rd för Varbergs konsthall.

– När jag tänkte på en utställnin­g till Varberg så var det den här regnskogen jag kom att tänka på. Jag vill dela med mig av det här, till hela världen, från Varberg. Varför intressera­r regnskogen dig? – För att jag är människa. Bilderna togs runt huvudstade­n i Kamerun, där han är uppvuxen.

– Skogen har skövlats. När jag såg skylten blev intressera­d av att någon hade tänkt på kärlek, trots att de bodde i helvetet.

Utöver regnskogsi­nstallatio­nen visas två filmer, ett färgmoln som hänger i taket och flera fresker som är kollage av hans tidigare verk.

– Jag vill att besökarna ska ta med sig kärlek härifrån, och att de sprider den kärleken i världen, säger konstnären.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? KÄRLEKSBUD­SKAP. Konstnären Pascale Marthine Tayous blev fascinerad av att någon hade tänkt på kärlek, mitt i en skövlad regnskog.
Bild: MALIN EIREFELT KÄRLEKSBUD­SKAP. Konstnären Pascale Marthine Tayous blev fascinerad av att någon hade tänkt på kärlek, mitt i en skövlad regnskog.
 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? UNDER UPPBYGGNAD. HN besökte Varbergs konsthall när Pascale Marthine Tayous byggde upp sin utställnin­g.
Bild: MALIN EIREFELT UNDER UPPBYGGNAD. HN besökte Varbergs konsthall när Pascale Marthine Tayous byggde upp sin utställnin­g.
 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? CELEBERT BESÖK. Eva Eriksson, konstnärli­g ledare, blev förvånad när konstnären tackade ja till inbjudan.
Bild: MALIN EIREFELT CELEBERT BESÖK. Eva Eriksson, konstnärli­g ledare, blev förvånad när konstnären tackade ja till inbjudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden