Hallands Nyheter

Formidabel drift med Batmans ego

- MARIA DOMELLÖF-WIK

ANIMERAD ACTION

THE LEGO BATMAN MOVIE Regi: Chris Mckay, Danmark/ USA, 2017 (104 min)

Som superhjält­e-satir tar Lego Batman movie ut svängarna och landar i ett fartfyllt äventyr med många metanivåer. Den osunt självuppta­gne Batman och hans narcissist­iske fiende Jokern får varsin identitets­kris. Batman, som avskyr samarbete och hellre dör än pratar om känslor, känner sig åsidosatt när nya kommissari­en Barbara Gordon tar över brottsbekä­mpningen i Gotham city och börjar snacka etik och ansvar. Jokern å sin sida får inte bekräftels­e på att han verkligen är Batmans hatobjekt nummer ett.

Intrigen tätnar när Jokern samlar ihop superskurk­ar som Voldemort, Sauron, King Kong, Medusa med flera för att utkräva hämnd.

Köper du premissen att filmen är som en enda lång catwalk för Lego-figurer, primärt inriktad på publik i legobyggar­åldern, blir det oväntat roligt när Batmans tuffa fasad krackelera­r.

”Det är kanske inte så klokt att boxas, men ännu dummare är att göra det gratis” sade en gång den finske boxningstr­änaren och tidigare Europamäst­aren Elis Ask som efter sin långa proffskarr­iär under fyrtio- och femtiotale­t kom att träna Olli Mäki, bagaren från Karleby.

Bob Dylan höll i sin låt Who

 ?? Bild: WARNER BROS. PICTURES ?? OVÄNTAT ROLIGT. Musiken, satiren och Batmans självtvive­l lyfter filmen.
Bild: WARNER BROS. PICTURES OVÄNTAT ROLIGT. Musiken, satiren och Batmans självtvive­l lyfter filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden