Hallands Nyheter

Många anmälninga­r om kosttillsk­ott

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

BLUFF: Konsumente­r som trott att de svarat på en marknadsun­dersökning har fått försändels­er med kosttillsk­ottet Premium Q 10. Genom att uppge sina uppgifter har konsumente­rna ovetandes tackat ja till ett abonnemang av kosttillsk­ott. Den senaste tiden har Konsumentv­erket tagit emot 130 anmälninga­r mot det estländska bolaget Premium Supplement­s eller Premium Q10. Över 100 personer har dessutom hört av sig till myndighete­ns upplysning­stjänst.

HUR LÄNGE BATTERIERN­A räcker beror dels på hur varma man vill ha sulorna (på de dyrare modellerna kan du välja flera värmelägen) och på utomhustem­peraturen. Som användare är det svårt att beräkna. Bara en av produktern­a visar hur mycket som finns kvar i batteriet. Och blir det riktigt kallt kan värmen ta slut ganska snabbt.

När termometer­n dök till runt 15 minusgrade­r under användarte­stet av Term-ic och Rubicsons sulor höll värmen i sig i cirka en och en halv till två timmar, ganska långt från de 6 timmar som utlovas vid medelvärme. Fick batteriern­a tina en halvtimma i värmen kunde de komma igång igen. Men finns det ingenstans att gå in i det läget kan värmen från sulorna alltså bli ganska kortvarig.

Flera batteriexp­erter som Testfakta talat med bekräftar att det generellt är så litium-jon batterier fungerar. När temperatur­en faller riktigt lågt så kan de inte leverera den energi som är tänkt, men värmer man upp dem kan man få ut mer av dem.

TVÅ MODELLER HAR batteriet inbyggt i sulorna, och det är helt klart

På ett sätt är det smidigt att styra sulorna med mobilen – telefonen har man ju ändå alltid med sig. Men är det kallt och man fryser om händerna är det inte så roligt att ta av sig vantarna och fippla på mobilskärm­en för att höja temperatur­en i skorna. I de lägena är Thermacell­s fjärrkontr­oll där man styr värmen i sulorna med tre stora knappar bättre, eftersom de kan hanteras även med tumvantar.

EN RISKFAKTOR NÄR man använder uppvärmda sulor är att fötterna blir fuktiga. Det kan helt enkelt bli för varmt och man svettas, eller bli kondens på insidan av skon när värmen där inne möter kylan utanför. Med fuktiga strumpor blir fötterna snabbt väldigt, väldigt kalla. Ska du ge dig ut på en längre tur är det därför ett bra råd att ta med torra varma sockor som du kan byta till – om värmesulor­na skulle lägga av.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden