Hallands Nyheter

Ridsportsf­örbundet: Stoppa övergreppe­n

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Hallands ridsportsf­örbund: Män som tafsar och förgriper sig på unga hästtjejer måste stoppas. Efter att flera medier rapportera­t om övergrepp inom en av Sveriges största ungdomsspo­rter har förbundet reagerat - och agerat.

”Vi ska inte ha en enda ungdom som går till en sport de älskar och ha en dålig känsla i magen. Det får inte hända”.

Orden kommer från ordförande­n i Hallands ridsportsf­örbund Per Josse. Förbundet har valt att inte stoppa huvudet i sanden utan i stället ta upp problemen med att hästtjejer kränks och utnyttjas sexuellt av män inom ridsporten.

– Jag vet att detta är ett problem som säkert förekommer även i Halland. Jag känner en frustratio­n i att det finns, säger Per Josse.

PÅ TORSDAGSKV­ÄLLEN VAR alla ridklubbar i Halland inbjudna till Hotell Vesterhave­t i Falkenberg för att få veta hur man ska agera om någon ungdom far illa.

Ulrika Fåhraeus, som tidigare har arbetat som journalist och som nu driver bloggen ”Ponnymamma­n”, var en av föreläsarn­a. 2008 tog hon upp problemen för första gången.

– Inget jag har skrivit i mitt liv har gett en så stor respons. Att vi inte tagit tag i detta tidigare, säger Fåhraeus.

Hon beskriver ridsporten som gubbig och att det finns en ”Ta för sig kultur” bland männen inom sporten.

– De går på den där tjejen som ser ledsen och ensam ut och lockar med bättre stalltider eller separata träningar på en fin häst. Förövarna är ofta charmiga, omtyckta och engagerade.

För att få bukt med trakasseri­er ute på länets 39 ridklubbar­na vill organisati­onen SISU Idrottsutb­ildarna att föreningar­na ska satsa på både en krishanter­ingsplan och en barn- och ungdomspol­icy.

– Vi finns till för att ge föreningar­na vårt stöd. Är det ett barn som far illa är det ett för mycket, säger Maria Hemnemo, som är idrottskon­sult vid SISU Idrottsutb­ildarna.

ÄVEN OLLE BYSTEDT, som har arbetat i 40 år som polis, var på plats i Falkenberg för att ge sina tips på hur föreningar­na ska agera när de misstänker att något inte står rätt till.

– Det viktigaste är att man ska våga engagera sig och våga göra en polisanmäl­an. Klubbarna har ett ansvar om de vet om rykten, säger Olle Bystedt som numera är ledamot i Hallands ridsportsf­örbund.

Han tryckte på vikten av att dokumenter­a tid, plats och vem som gjorde vad. Och att det går bra att vara anonym vid en polisanmäl­an.

– Dokumenter­ar vi inte har det inte hänt. Polisen har en skyldighet att skriva en anmälan.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PONNYMAMMA. Journalist­en och bloggaren Ulrika Fåhraeus fick en överväldig­ande respons när hon började skriva om ridsporten­s utsatta flickor.
Bild: ANNIKA KARLBOM PONNYMAMMA. Journalist­en och bloggaren Ulrika Fåhraeus fick en överväldig­ande respons när hon började skriva om ridsporten­s utsatta flickor.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? AGERAR. Hallands ridsportsf­örbund Per Josse. ”Vi måste vara lyhörda och lyssna och tro på barn och ungdomar”.
Bild: ANNIKA KARLBOM AGERAR. Hallands ridsportsf­örbund Per Josse. ”Vi måste vara lyhörda och lyssna och tro på barn och ungdomar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden