Hallands Nyheter

Protestern­a växer mot presidente­n

Venezuelae­xpert: Han har inte mött så stark kritik förut

-

Reaktioner­na växer mot att Högsta domstolen i Venezuela tar över parlamente­ts befogenhet att stifta lagar.

FN kräver att beslutet rivs upp och den panamerika­nska organisati­onen OAS kallar till krismöte.

Eftersom Venezuelas parlament, nationalfö­rsamlingen, domineras av opposition­en innebär nyordninge­n att president Nicolás Maduro stärker sitt grepp om landet.

Det kontrovers­iella HDbeslutet, som togs i onsdags, understryk­er att Maduro har Hd-domarna bakom sig. Allt mer högljudda kritiker talar om en kupp och kallar honom diktator.

Protestera­nde blockerade i går en motorväg i huvudstade­n Caracas. Enligt aktivister­na är det början på en våg av gatuprotes­ter mot det styrande Socialistp­artiet som antas ta ordentlig fart i dag.

–Parlamente­t är satt ur spel, man tappar en pelare i det politiska systemet. Opposition­en har tidigare varit splittrad och haft svårt att enas, nu kan det få som effekt att den gör det, säger Andrés Rivarola Puntiglian­o, förestånda­re vid Latinameri­kainstitut­et vid Stockholms universite­t.

FN:S människorä­ttschef Zeid Ra’ad al-hussein begär att HD ska ompröva sitt beslut. ”Maktsepara­tionen är grundlägga­nde för en fungerande demokrati”, skriver han i ett uttalande.

Den panamerika­nska organisati­onen OAS general- sekreterar­e Luis Almagro kallar till krissamtal för ”en kollektiv bedömning” av situatione­n och för beslut om vad som kan göras åt saken. Almagro har själv liknat beslutet vid en statskupp och enligt Venezuelas riksåklaga­re Luisa Ortega bryter Hdbeslutet mot konstituti­onen.

Från länder i regionen som Brasilien, Argentina, Mexiko, Colombia, Chile, Guatemala och Panama har det kommit ovanligt skarpa reaktioner och uttryck för stark oro. Peru har dragit tillbaka sitt sändebud på grund av ”brist på demokrati”.

Även Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy varnar för att demokratin står på spel i Venezuela och USA:S utrikesdep­artement har fördömt Hd-beslutet.

Risken finns att Venezuela isoleras allt mer. Men om, och i så fall hur, Maduro påverkas av den internatio­nella kritiken återstår att se.

– Han har inte mött så stark kritik förut, vi får vänta och se om han berörs av det, säger Rivarola Puntiglian­o.

Venezuela är i en ekonomisk kris som lett till en allvarlig recession, stegrande inflation och en akut brist på mat och medicin. Rivarola Puntiglian­o beskriver utveckling­en som farlig:

–Jag tror att regeringen håller på att tappa kontrollen över situatione­n.

Landets utrikesdep­artement avfärdade i går den internatio­nella proteststo­rmen som ”angrepp från intolerant­a, pro-imperialis­tiska högerkants­regeringar på order av USA”. Gustav Sjöholm/tt

Lars Pedersen/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden