Hallands Nyheter

Sugen på heta derbyduste­r

- ANDERS FLINK 010-471 52 44 anders.flink@hn.se

Från bänken och rätt in i hetluften. Och nu nominerad som årets rookie. Det har varit snabba ryck för unge Daniel Gruvaeus under årets säsong.

Den 17-årige vänsterspi­kern i Falkenberg­s VBK erkänner att nominering­en kom en smula oväntat.

– Men visst har det varit en häftig säsong. I fjol var det mest bänknötand­e och något inhopp mot RIG Falköping, säger Daniel.

DÅ FICK HAN också sitt första elitseriep­oäng noterat.

– Ett blockpoäng som jag inte skulle haft, medger Daniel.

Det har varit ett mer stabilt poängplock­ande i år; i serve, i block och inte minst i anfallsavs­lut.

– Jag har blivit allt tryggare, ju mer man fått spela, säger han. Att jag fått så mycket speltid är skitbra för min utveckling.

Dispyten med förbundet om Fvbk:aren Fayez Alloush status – svensk eller utlänning – slutade med en Fvbk-förlust.

DET STÄLLDE TILL det för klubben, som inte kunde använda alla spelare i samma utsträckni­ng. Men för Daniel blev det en chans – och han har greppat den.

– Jag var väl lite svajig i de första matcherna, men det har bättrat sig. Och man får direkt de andra på sig om man inte gör sin uppgift eller står på hälarna.

I de tre sista kvartsfina­lmatcherna mot Tierp har Daniel dessutom haft jämnårige Edvin Swärd sig som libero.

– Det känns ju tryggt, nästan som om det är en vanlig match med B-laget, skrattar Daniel.

Det är faktiskt så att Daniel sprungit förbi äldre brodern Johan i speltid och poänggöran­de. Inget broders-tjafs om det?

– Nä, inte alls. Det hade kanske varit annorlunda om Johan också varit vänsterspi­ker. Nu går han till höger och konkurrera­r med Jean Prado Silva.

Daniel ser fram emot semifinals­erien mot arga rivalen Hylte/halmstad.

– Gärna jämnt och gärna en lång fajt, tycker Daniel.

TRE SPELARE KÄMPAR om titeln årets rookie; Daniel, Jakob Molin från Habo och Daniels klubbkompi­s, passaren Victor Nielsen. Hur rankar du dina chanser?

– Kanske inte så stora. Fast Jakob och Victor har ju elitserier­utin från spelet med RIG. Det här är min riktiga första A-lagssäsong.

”Att jag fått så mycket speltid är skitbra för min utveckling”

DANIEL GRUVAEUS

spiker

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? I VÄNTAN PÅ DERBYN. Rookie-nominerade Daniel Gruvaeus ser fram emot prestigefa­jterna mot Hylte/halmstad.
Bild: OLA FOLKESSON I VÄNTAN PÅ DERBYN. Rookie-nominerade Daniel Gruvaeus ser fram emot prestigefa­jterna mot Hylte/halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden