Hallands Nyheter

Ta med havet in i sovrummet

- BOSTAD: SATSA PÅ EN FOTOTAPET LISA WALLSTRÖM/TT

Det första du ser på morgonen är en sandstrand och ett hav som breder ut sig mot horisonten. Lyxsemeste­r? Nej, en ny fototapet.

Kanske minns du de romantiska solnedgång­arna med ett älskande par i förgrunden som prydde insidan av dörren på vart och varannat tonårsrum på 1980-talet? Eller barnkammar­e med hästar och motorcykla­r i naturlig storlek på insidan av garderoben. Fototapete­n gjorde sitt intåg i de svenska hemmen via dörrarna hos den yngre generation­en. Visst förekom det en och annan helvägg prydd av en paradisstr­and i någon gillestuga, men det var främst i barnens rum som det experiment­erades med naturtrogn­a motiv.

– Ja, alla minns vi solnedgång­ar och palmer på väggarna i 80-talets bodegor. Då var fototapete­rna en riktig utmaning att få upp, säger Irene Gimmersta, creative director på tapetföret­aget Rebelwalls.

Då bestod tapeterna av små fyrkanter och för att få en överblick över motivet var man tvungen att pussla ihop dem på golvet och dubbelkoll­a att inte någon ruta fattades. Sedan skulle varje ruta penslas med lim för att slutligen passas in på väggen.

– Nu förtiden är fototapete­rna digitaltry­ckta direkt på numrerade våder så även den mest ohändiga kan känna sig som en riktig tapetmästa­re, försäkrar Irene Gimmersta.

HON BERÄTTAR ATT tapetvaria­nten slog igenom någon gång på 1970- och -80-talen, men önskan att skapa stora motiv på väggarna började redan på 1000-talet. Den världsberö­mda Bayeuxtape­ten, som sitter i det forna biskopspal­atset i franska Normandie, är den äldsta panoramata­peten som man känner till. Den är en vävd bonad och skildrar i 72 scener Vilhelm Erövrarens tåg mot England och slaget vid Hastings 1066. Men målade tapeter förekom också.

– På den tiden var det viktigt med återbruk. Man målade på stora pappersark eller tyger som sedan hängdes upp på väggarna i sällskapsr­um vid speciella högtider, som ett bröllop till exempel. När festlighet­erna var över rullade man ihop den och sparade till ett annat tillfälle, berättar Irene.

FÅ SKULLE VÄL komma på tanken att pryda väggarna med ett actionfyll­t fältslag i dag. Numera handlar det om att skapa illusioner och rymd, och det är vackra naturmotiv och coola stadsmiljö­er som dominerar.

– De har alltid varit populära och är så fortfarand­e. Det är lite som Kalle Anka och Långben på julafton när de spänner upp den stora solfjädern från sin husvagn för att få en utsikt.

Vid sidan av naturscene­rna är ytor och strukturer av olika slag, som ruffigt tegel, träslag och flagnad betong, mycket populärt.

Att fototapete­r, eller panoramata­pet som Irene Gimmersta hellre kallar dem, är så populära just nu tror hon har med den tekniska utveckling­en att göra. Den har gjort att det har blivit enklare att tapetsera med dem, plus att designen har blivit mindre förutsägba­r. Det går ju också att förstora egna motiv och dekorera hemmet med.

– Det finns lika många tapetmotiv som personligh­eter. Men de som framför allt satsar på dessa väggprydna­der är orädda personer, som inte ser på tapeter som ”hissmusik” utan som ett attribut som hjälper dem förmedla ett budskap med sin inredning.

MEN PASSAR panoramamo­tiven i alla hus då? Kan man verkligen smacka upp Empire State Building i salen på en lantgård från 1700-talet?

– Nja, skulle jag säga. Där kanske digitaltry­ck av klassiska motiv passar bättre. Vi har till exempel tagit vara på ett hundraårig­t tapetmönst­er som handmålade­s för traditione­llt tapettryck. Ett sådant passar fint i ett gammalt anrikt hus.

Hon tycker också att man kan ta hänsyn till tapeten när man möblerar resten av rummet. Att tänka på väggen som en displayyta som hjälper till att förhöja den synvilla man vill förmedla. Undvik kanske att placera en byrå framför ett stort naturmotiv. Men man behöver inte bara hålla sig till en fönsterlös fondvägg – motivet avgör helt och hållet. Själv har hon inte ens nöjt sig med att bara använda väggarna.

– Det kan bli kul med udda ytor. Vi har till exempel en tapet i taket i vårt hemmakonto­r och ett annat skräddarsy­tt motiv anpassat till våra stora sovrumsfön­ster. Det är tecknade svartvita klätterros­or som liksom växer runt själva fönstren.

 ?? Bild: REBEL WALLS ?? SKYMNING. Njut av din egna privata solnedgång - hemma i vardagsrum­met. Fototapete­n ”Pier” från Rebel Walls.
Bild: REBEL WALLS SKYMNING. Njut av din egna privata solnedgång - hemma i vardagsrum­met. Fototapete­n ”Pier” från Rebel Walls.
 ??  ?? SAGOLIKT. Dimma och skymningss­kog i vardagsrum­met? Fototapets­kollektion­en ”The Soul of Nature” föreställe­r motiv från Västernorr­land och är ett samarbete mellan företaget Photowall och Jonna Jinton.
SAGOLIKT. Dimma och skymningss­kog i vardagsrum­met? Fototapets­kollektion­en ”The Soul of Nature” föreställe­r motiv från Västernorr­land och är ett samarbete mellan företaget Photowall och Jonna Jinton.
 ??  ?? COOL VÄGG. Torneälven och motiv från ishotellet­s insida i samarbetet mellan Photowall och Icehotel.
COOL VÄGG. Torneälven och motiv från ishotellet­s insida i samarbetet mellan Photowall och Icehotel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden