Hallands Nyheter

Skene i sorg dagen efter

Sorg i Skene efter dödsolycka­n i Härjedalen – på Ängskolan tröstar man varandra

-

På Ängskolan i Skene var verklighet­en tillbaka, fast ändå inte. På skolgården samlades elever för att sörja och ta hand om varandra.

Inget var som vanligt i Skene dagen efter den tragiska bussolycka­n i Härjedalen, där tre elever miste livet.

– Hjärtat slits nästan sönder av detta, säger kommunalrå­det Peter Landgren (S).

På Ängskolan försöker sorgtyngda elever trösta varandra.

Många stannar till vid minnesplat­sen på väg in till skolan. De pratar, kramas. Någon gråter högljutt. Vid sidan står en grupp och ser på i tystnad. De försöker trösta varandra, klappar varandra på ryggen, kramas.

Andra elever sitter tysta i eftertanke och sorg. Minnesplat­sen har vuxit med ljus och blommor.

– Jag har tre barn i skolan. Min dotter är i samma klass som en av de omkomna. De bara gråter och är ledsna. De har gått i samma klass sedan trean. Varit med i samma idrottsklu­bb. Det är förfärligt, berättar en mamma.

Stödperson­al från förvaltnin­gen och kyrkan finns på plats på skolgården. Lärare och elever i åttan samlades på morgonen för en gemen sam stund i Kulturhuse­t intill skolan.

– Vi försöker göra så mycket vardag som det går, det är tanken. Vår personal är vaksam över ungdomar som behöver prata eller få stöd, säger Kenny Fredholm, verk samhetsans­varig från utbildning­sförvaltni­ngen i Marks kommun.

Förutom de tre som omkom i olyckan skadades flera allvarligt. Några av de som var med om olyckan har kommit till skolan på morgo nen och deltog i samlingen för åttorna.

Fjällresan, som anordnas av en idrottsklu­bb, har varit tradition bland åttondekla­ssarna i många år.

– Vi har åkt dit minst tio, kanske femton år. Jag har själv varit med på ungefär hälften av resorna, säger idrottslär­aren Frank Alm till GT.

Eleverna ombord på bussen kom från flera olika platser i Marks kommun.

– Det är en olycka som har påverkat hela vår kommun, säger den tillförord­nade kommunchef­en Lars Jerrestran­d vid en presskonfe­rens.

Även ute på orten är stämningen betryckt.

– Alla pratar om det. Jag jobbar här i närheten av skolan. Det var det första man talade om när man kom till jobbet. Det är en liten bygd. Alla känner ju någon som är drabbad. Det här kommer man att behöva tala om länge, säger Tina Mellberg som bor i Skene.

Thomas Grönlund från Kinna har ett 14årigt barnbarn som ska åka på samma resa om två veckor:

– Och då gick tankar i huvudet. Och sen när man såg flaggan på halv stång så stannade man till. Och tänkte. Det kom en tår. (TT)

 ?? FOTO: THOMAS JOHANSSON/TT ?? Tryckt stämning. Ängskolan i Skene. Många elever stannar till vid minnesplat­sen på väg in till skolan.
FOTO: THOMAS JOHANSSON/TT Tryckt stämning. Ängskolan i Skene. Många elever stannar till vid minnesplat­sen på väg in till skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden