Hallands Nyheter

Alba August ska spela rollen som Astrid Lindgren

- MIRANDA SIGANDER/TT

Snart är det inspelning­sstart för filmen om Astrid Lindgrens ungdom. Rollen som den unga Astrid görs av Alba August, som ser fram emot att spela författare­n på ett sätt som gör henne mänsklig och trovärdig.

I dag tisdag sätter inspelning­en av Unga Astrid igång. Filmen beskrivs som en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv med manus av Kim Fupz Aakeson (En sång från hjärtat) och Pernille Fischer Christense­n (En sång från hjärtat, En familie), som också regisserar.

”MIN FILM OM unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinavi­ens mest inflytelse­rika konstnärer. En kärleksför­klaring till en människa som med sin själ som insats valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle”, säger Pernille Fischer Christense­n i en kommentar.

”Det är spännande hur min bild av Astrid förändras dag för dag.”

ALBA AUGUST

Astrid Lindgren (1907–2002) debuterade 1944 med Britt-mari lättar sitt hjärta och året därpå fick läsarna för första gången möta Pippi Långstrump. I dag har hennes böcker översatts till över 80 språk. Men som 18-åring flyttade hon ensam, ogift och gravid, från Vimmerby till Stockholm.

”PRECIS SOM JAG har Astrid kämpat med ångest, självhat och begär och allt det som hör till ungdomen. Jag undrar hur det var, att tacklas med alla dessa känslor och lustar i ett hem som var så styrt av kristna värderinga­r. Det är spännande hur min bild av Astrid förändras dag för dag, ju djupare jag dyker ned i henne”, säger Alba August i en kommentar.

I övriga roller syns Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen och Björn Gustafsson. Unga Astrid spelas in i bland annat Kungälv, Lilla Edet, Borås, Göteborg, Stockholm, Berlin och Altenburg. Premiär 2018.

 ?? Bild: TT ?? GESTALTAR ASTRID. Alba August tar sig an rollen som Astrid Lindgren i kommande filmen Unga Astrid.
Bild: TT GESTALTAR ASTRID. Alba August tar sig an rollen som Astrid Lindgren i kommande filmen Unga Astrid.
 ?? Bild: TT ?? SVENSK IKON. Astrid Lindgren spelas av Alba August i den kommande filmen Unga Astrid.
Bild: TT SVENSK IKON. Astrid Lindgren spelas av Alba August i den kommande filmen Unga Astrid.
 ?? Bild: ERIK MOLBERG HANSEN ?? LÄNGTAR. Regissören Pernille Fischer Christense­n ser fram emot att börja filma. ”Vi har samlat en fantastisk cast med Skandinavi­ens bästa skådespela­re och det glädjer mig mycket att få arbeta med dem”, säger hon.
Bild: ERIK MOLBERG HANSEN LÄNGTAR. Regissören Pernille Fischer Christense­n ser fram emot att börja filma. ”Vi har samlat en fantastisk cast med Skandinavi­ens bästa skådespela­re och det glädjer mig mycket att få arbeta med dem”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden