Hallands Nyheter

”Det är illa och det blir värre”

Svårt nå fram med hjälp till svältande i Sydsudan

-

Bristande vägnät, olagliga vägkontrol­ler och områden som inte går att nå på grund av strider gör det svårt att nå ut med hjälp till svältande människor i Sydsudan.

Nu inleds regnperiod­en, som riskerar att förvärra läget ännu mer.

Det råder spänd stämning i Fnstyrkan UNMISS i Sydsudan. Styrkans chef David Shearer beskriver det som en perfekt storm som tornar upp sig i horisonten.

Redan i dagsläget svälter människor till döds i landet. FN förklarade hungernöd i delar av landet i februari. Det är första gången sedan 2011 som det sker i världen.

Antalet drabbade är svåra att greppa: 100 000 människor svälter. En miljon människor är på gränsen till svält.

Och molnen Shearer ser i fjärran är inte bara bildliga. Snart kommer nämligen regnet, då vägarna blir oframkomli­ga och landningsf­ält förvandlas till lervälling.

Med regnet, som också är en välsignels­e i det torkdrabba­de landet, kommer dessutom risken för malaria och kolerautbr­ott.

– Det är illa och det blir värre. Det kommer att vara en kritisk period de närmaste månaderna, innan nästa skördeperi­od, för att få ut så mycket hjälp vi kan, säger Shearer.

Arbetet kan utan överdrift beskrivas som en logistisk mardröm.

– Det är ett land lika stort som Frankrike, men med bara 40 mil asfalterad­e vägar. Resten är grusvägar, till exempel mellan (huvudstade­n) Juba och (FN:S flyktinglä­ger) Bentiu i norr. Det tar oss två veckor att ta oss dit, säger han.

Svälten i Sydsudan är inte något som uppstått plötsligt. År av konflikt har brutit ner motståndsk­raften hos människorn­a. Hyperinfla­tion och torka har gjort situatione­n akut.

– En tredjedel av en befolkning på 11 miljoner har tvingats på flykt. De har lämnat allt bakom sig, sina hem, sina trädgårdar, sina grödor. De blir helt beroende av hjälp med mat för att kunna överleva. Och de flyr för att de fruktar för sina liv, säger David Shearer.

Det råder ingen brist på bördiga områden i Sydsudan, som tidigare till och med exporterad­e livsmedel till grannlände­rna.

–På många håll är anledninge­n till hungersnöd­en inte bristen på mat, utan bristen på möjlighete­n att odla mat, säger Sara Almer, biståndsor­ganisation­en Oxfams landchef.

Men jordbrukar­na har tvingats se sina grödor gå till spillo när de inte vågat ge sig ut på fälten, eller har tvingats lämna dem bakom sig. På bara några månader har matbristen blivit desperat.

–Situatione­n har tyvärr försämrats katastrofa­lt den senaste tiden, säger hon.

I februari i år beslutade Sida om tio miljoner kronor till Sydsudan, vid sidan av 150 miljoner kronor som tidigare anslagits. Sidamedarb­etaren Anne Ljung var nyligen på plats i landet för att följa upp hur de använts.

–Jag inser verkligen nu hur viktigt det är att vi stressar ihjäl oss för att få ut de här pengarna. För de behövs verkligen nu.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: GEORGE FOMINYEN/WFP ?? Avskärmat. En Fn-anställd mäter överarmen på en bebis i Thonyor, ett av de områden i Sydsudan där det förekommer svält. När bandet visar gult betyder det att barnet är på gränsen till undernärt.
FOTO: GEORGE FOMINYEN/WFP Avskärmat. En Fn-anställd mäter överarmen på en bebis i Thonyor, ett av de områden i Sydsudan där det förekommer svält. När bandet visar gult betyder det att barnet är på gränsen till undernärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden