Hallands Nyheter

”Tänk dig själv att hålla på i flera år utan att tycka att din egen pizza håller måttet!”

- ULRIK PETERSSON 010-471 50 10 redaktione­n@hn.se

BESTÅR AV DUBBEL Dubbel, Folk och Pom Pom. Varje restaurang har sin utpräglade kulinarisk­a stil. Dubbel Dubbel hjälpte till att popularise­ra kinesisk mat i Göteborg och ambitionen med Folk var att bjuda på förhöjda vegetarisk­a smaker och naturviner. Men på Pom Pom är det pizza som gäller.

– Jag tycker pizza är ett hantverk. Och jag var väldigt ödmjuk när jag började göra pizza för det är verkligen svårt, mycket svårare än man tror.

DET ÄR TISDAG eftermidda­g och Emma Kolback förbereder inför kvällens middagsgäs­ter. På Pom Pom bakas pizzorna ut med majs som bildar en frasig skorpa.

Det var på restaurang­en Two Boots i Los Angeles som Emma Kolback första gången provade cornmeal crustpizza och hon tog med sig idén hem till Pom Pom på Andra Långgatan i Göteborg.

Emma Kolback tar i en pizzakant och visar hur majsmjölet stärker pizzadegen så att en slice blir enklare att hålla med handen. Hon förklarar:

– När man bakar ut den i majs så kan man ha en mycket fuktigare deg, så att pizzan blir lätt men också krispig.

Emma Kolback har varit på inspiratio­nsresor i Kalifornie­n vid två tillfällen och hennes absoluta favorit matmässigt är restaurang­en Gjelina.

– Gjelinas har ett väldigt coolt La-klientel. Det är lite skitnödigt, men maten är också väldigt bra. Sjukt bra faktiskt. Det är artisan pizza, en hantverksp­izza. Det är inte traditione­llt men det funkar skitbra.

Gjelina, i strandnära stadsdelen Venice i Los Angeles, startades av kocken Travis Lett för knappt tio år sedan och lockade snabbt en stor publik. Det är framför allt pizzorna som har blivit hans signatur, med lufttorkad griskind, zucchinibl­ommor och delikata ostar som fått människor att vallfärda ut till Venice. Den stora restaurang­en är fullbokad en månad i förväg, men alla pizzaälska­re kan få en snabb slice via deras takeaway.

DE FÖRFINADE HANTVERKSP­IZZORNA sprider sig nu över hela världen. Att brödälskar­en Nancy Silverton tar plats bland världens kockelit i påkostade Netflixser­ien Chef ’s Table är ingen slump. Enligt matleveran­tören Foodora så är “pizza gone wild” en av årets starkaste mattrender.

Är det dags för oss svenskar att revidera vår syn på pizzan?

– Hmm, jag vet inte om jag vågar tycka till om det, säger Emma Kolback.

– Pizzan är allas, fortsätter hon ödmjukt i någon slags metafor över hur nära folksjälen en vanlig fulpizza befinner sig.

Det finns många fantastisk­a berättelse­r om hur pizzan etablerade sig i Sverige. Den allra första pizzan sägs ha serverats 1947 på en restaurang i Västerås för italienska Aseaarbeta­re. Men det var i slutet av 60-talet som pizzan blev riktigt populär då flera krogar började göra napolitans­k pizza i Stockholm.

I boken Nu äter vi! skriver matskriben­ten Jenny Damberg om utveckling­en: hur restaurang­ägaren Giuseppe Sperandio blev den svenska pizzakunge­n med ett tjugotal renodlade pizzerior över hela landet. Den nya rätten var mycket prisvärd och mycket coolare än kött, brunsås och potatis. “Det var de ungas restaurang­kultur” skriver Damberg och följer även den sorgliga försvenskn­ingen av den “italienska pannkakan”. En svensk vanlig pizza gjordes under boomen på 70-talet – och görs fortfarand­e – främst på konserver.

I SVERIGE HAR vi under 00-talet sett en försiktig trend växa fram med finpizzor bakade i vedugn. Men frågan är vad som gjort pizzan riktigt åtråvärd bland kockarna igen. Kanske var det öppningen av Pizza Hatt på Upplandsga­tan i Stockholm. En liten delikatess­pizzeria som startades av några delägare i Cheap Monday när modemärket slukades av H&M. I dag är det restaurang­er som Babette, 800 grader och Taverna Brillo som tävlar om att skapa den bästa pizzaupple­velsen i huvudstade­n. I jakten på bra råvaror har också priserna skenat iväg. I dag kostar Taverna Brillos “klassiska” löjromspiz­za över 300 kronor.

Så vad hände med den napolitans­ka ursprungsi­dén? Det sägs att en av de bästa piz-

zorna i Sverige just nu serveras i Falkenberg. I en medfaren liten vit byggnad som förut var en bensinmack ligger Lilla Napoli. Köket domineras av en stor vedugn. Restaurang­en startades av Ville Ilola och Besmir Balaj. Två killar med blomkålsör­on som träffades via sitt gemensamma intresse för kampsport. Ville hade en dröm om att skapa den perfekta pizzan. Hans entusiasm smittade till slut av sig på Besmir. Nu har de lagt ned varje vaken timme på att lära sig att göra pizza som man gör den i pizzans födelsesta­d Neapel.

– Svensk pizza har ingenting med Italien att göra. Det finns tusentals pizzerior i Sverige och alla gör samma pizza. Är inte det märkligt? säger Ville Ilola.

EN TRADITIONE­LL PIZZA napoletana ska vara lättsmält och luftig med en tydlig leopardmön­strad kant. Mönstret kommer av den hetta som vedugnen alstrar. Pizzan ska bakas i 500-600 grader i knappt 60 sekunder. I dag finns åtta pizzor på Lilla Napolis meny, inklusive en omtalad dessertpiz­za med nutellakrä­m på. Några av pizzorna är utan tomatsås vilket är helt enligt den napolitans­ka traditione­n som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. – Många trodde först att tomaterna var giftiga, men när fattigdome­n slog till mot Neapel tvingades de använda tomater och det var först då tomat blev ett vanligt inslag på pizzan, säger Besmir. Det som är lite märkligt i sammanhang­et är att en helt vanlig svensk kebabpizza länge fungerade som en måttstock för Ville och Besmir. – Tänk dig själv att hålla på i flera år utan att tycka att din egen pizza håller måttet! Vi åt lite av vår egen margherita och sedan åkte vi iväg och köpte en vanlig kebabpizza i stället och tänkte ’det här var grejer det’, säger Ville och skattar. Men plötsligt självkriti­skt: – Vår pizza måste alltså vara så bra att du väljer bort kebabpizza­n när du är som allra hungrigast. Är vi där än? Knappt! Besmir sitter bredvid och funderar: – En bra dag kanske. Att äta en margherita på Pom Pom och på Lilla Napoli är två diametralt olika upplevelse­r. Emma Kolback gör en raffinerad variant med rökig olivolja och med en klar hetta av chiliflake­s. En margherita på Lilla Napoli är något helt annat. Här är toppingen så enkel som möjligt men med högsta tänkbara kvalitet. Tomat, basilika och en sagolik fior di latte (mozzarella tillverkad av komjölk) som Besmir och Ville tillverkar själva.

I fjol kom boken Pizza Napoletana där det går att läsa om det arbete som Ville och Besmir lagt ner i sin jakt på den perfekta pizzan. Utan ett uns av kunskaper i italienska reser de till Neapel och besöker det klassiska tomatdistr­iktet San Marzano (känt för sina avlånga köttiga tomater), pratar ost med Fernando Nanduccio (som gör en fantastisk komozzarel­la i Agerola ovanför Amalfikust­en) och frågar alla pizzabagar­e de träffar om impasto, den så viktiga degen, tills de blir utslängda från köken.

ALLA ERFARENHET­ER DE gjort de senaste fem åren finns samlade i boken. Att kalla dem hängivna vore en underdrift.

– All tid vi har lägger vi ner på den här pizzerian. All fritid... ja allt. Om våra vänner vill umgås med oss så måste de komma hit, säger Besmir.

Det första året stod de med sin vedugn under en presenning på en parkering i Falkenberg. Nu har de åtminstone tak över huvudet. Men ingenting på Lilla Napoli andas lyx. Lamporna är gjorda av konservbur­kar, porslinet är enklast tänkbara från Ikea. Stället har en brutal enkelhet över sig, som också är charmig.

Varje vecka åker de till en mjölkbonde i Skrea för att köpa dunkar med mjölk. Sedan ystas det ost hela dagen tills Lilla Napolis egengjorda mozzarella är klar. I sin jakt på den perfekta pizzan har de skapat ovärderlig­a vänskapsba­nd. Som med kocken Lisa Lemke som själv driver en pizzeria i Falkenberg.

– Hon har varit väldigt stöttande, säger Ville och Besmir.

De har också fått otaliga lektioner av “Buffel-linda”, Linda Elvingsson på Ängsholmen­s Gårdsmejer­i utanför Uppsala som köpte in vattenbuff­lar till gården och började göra egen buffelmozz­arella.

Allt hårt arbete tycks löna sig. Utsvultna byggarbeta­re kommer på lunchen. Barn kommer hit efter skolan för att dela på en dessertpiz­za med glass. Lilla Napoli är inte bara ett stamhak för pizzaälska­re i Falkenberg, utan lockar nu människor från hela Sverige för att se om ryktet om de perfekta napolitans­ka pizzorna stämmer. Men de betonar hela tiden att de inte sysslar med finmat.

Är den demokratis­ka aspekten viktig för er?

– Ja, den är supervikti­g. Min syster har fyra barn, det är viktigt att hela familjen kan komma hit och äta.

– Vi har de bästa tomaterna, vi gör mozzarella­n själva och basilikan och oljan är så bra de bara kan bli. Har vi möjlighete­n att ge det absolut bästa vi kan och dessutom till ett lågt pris är det dumt att inte göra det.

 ?? Bilder: MAJA KRISTIN NYLANDER ?? HÄNGIVNA PIZZABAGAR­E. På Lilla Napoli är varje dag en jakt på den perfekta pizzan. ”Svensk pizza har ingenting med Italien att göra”, säger Ville Ilola.
Bilder: MAJA KRISTIN NYLANDER HÄNGIVNA PIZZABAGAR­E. På Lilla Napoli är varje dag en jakt på den perfekta pizzan. ”Svensk pizza har ingenting med Italien att göra”, säger Ville Ilola.
 ??  ?? NJUTNING. Dessertpiz­za från Lilla Napoli med Nutella och glass.
NJUTNING. Dessertpiz­za från Lilla Napoli med Nutella och glass.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FRÅN USA TILL GBG. Emma Kolback på Pom Pom bakar pizzor med majs för en frasig deg.
FRÅN USA TILL GBG. Emma Kolback på Pom Pom bakar pizzor med majs för en frasig deg.
 ??  ?? ORDENTLIG HETTA. En äkta napolitans­k pizza kräver en vedugn med 500 graders värme.
ORDENTLIG HETTA. En äkta napolitans­k pizza kräver en vedugn med 500 graders värme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden