Hallands Nyheter

Ja till beach racet

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Länsstyrel­sen beviljar ansökan om beach race på Skrea strand. En delseger för arrangörer­na. Men därmed är det inte klart att evenemange­t blir av. Kommunpoli­tikerna ska också säga sitt.

Länsstyrel­sen godkänner ansökan om beach race på Skrea strand. Förutsatt att eventuella skador på marken återställs.

– I huvudsak är villkoren att man ska sköta det på ett snyggt sätt. Tävlingsty­pen är helt ny i Sverige och därför har vi bett arrangörer­na att fotografer­a platsen efteråt för att se vilken typ av skador som kan uppstå. Det kan hjälpa oss nästa gång om det blir aktuellt med fler tävlingar, säger Tina Risberg som är handläggar­e på länsstyrel­sen.

SAMTIDIGT ÄR KULTUR- och fritidsnäm­ndens ordförande Per Johansson (C) upprörd över att opposition­srådet Per Svensson (S) kallar beach race-planerna för ”kanske ett av de dummaste förslagen i modern tid”.

– Då undrar jag om man ska förbjuda folk att gå i klitterna överhuvudt­aget. Eller förbjuda alla tävlingar på stranden. Det spelas ju volleyboll och är löptävling­ar där.

PER JOHANSSON ÄR positiv till ett beach race på Skrea strand. Under förutsättn­ing att expertisen ger klartecken att klitterna och stranden klarar det.

Eftersom stranden är parkmark är det kultur- och fritidsnäm­nden som fått ärendet på sitt bord för eventuell uthyrning.

– Man ska ha klart för sig att klitterna ändras mycket från år till år och utsätts för påfrestnin­gar året om. Vi har lek och spring på somrarna och höststorma­r. Då tror jag att det kan tåla lite publik under en dag och publiken ska inte stå i klitterna utan på stranden.

– MEN JAG tycker det är oschysst mot seriösa arrangörer och motorsport­en att gå ut som Per Svensson gör. Speciellt när man är kommunråd. Man ska uttala sig utifrån ett riktigt faktaunder­lag och inte från ett allmänt tyckande, menar Per Johansson.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄM­NDEN ska ta beslut i frågan på sitt nästa sammanträd­e efter påsk. Trots länsstyrel­sens bifall är det en lång väg att gå innan evenemange­t blir av. I och med att socialdemo­kraterna sagt klart nej och även flera moderater tycks vara emot tävlingen lär det bli svårt att få igenom för centern som i så fall har 2-5 sett till antalet nämndledam­öter.

– Länsstyrel­sens ja är i alla fall en öppning och visar att det inte är så galet som S säger. Nu får vi gå igenom alla handlingar och synpunkter och göra en helhetsbed­ömning utifrån det, säger Per Johansson.

Även om S och M skulle göra en kovändning i frågan och säga ja så är det ändå en bit kvar. Polisen ska i slutändan också säga ja till att evenemange­t får genomföras.

”Man ska ha klart för sig att klitterna ändras mycket från år till år och utsätts för påfrestnin­gar året om”

PER JOHANSSON (C)

TOMMY ALLANSSON I Motorklubb­en Falcon som står bakom ansökan är mycket medveten om att det politiskt ser ut att bli svårt att få igenom tävlingen.

– Jag känner ändå att det är en delseger att vi fick den här typen av tillstånd från länsstyrel­sen. Ett beslut i rätt riktning och bra för framtiden. Det visar i alla fall att det inte är omöjligt att få köra på stranden.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? UPPRÖRD. Per Johansson (C) gillar inte Per Svenssons (S) sågning av beach race-planerna.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON UPPRÖRD. Per Johansson (C) gillar inte Per Svenssons (S) sågning av beach race-planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden