Hallands Nyheter

Helgmys med drink och färserad firre

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

”Sen är det bara att börja sjunga vilda sånger från havet och tillönska sig en trevlig helg.”

Min drinkreper­toar är verkligen inte särskilt stor. Jag är en förnöjsam typ som aldrig slutar bli glad för en gammal hederlig gin och tonic – min kära gamla följeslaga­re som av och till gör mig sälle i köket på helgen. Det som är kul med just den drinken är att den finns i så många olika skepnader. Tro mig – en GT är verkligen bara inte en GT. Det finns en gigantisk ginochtoni­c-värld där ute, knökafull med en massa roliga ginoch tonicsorte­r.

MIN SENASTE GINCRUSH hittade jag i en liten affär i den engelska staden Bath i somras. Det ösregnade och drinkfeeli­ngen var verkligen långt borta – längtade snarare efter varm choklad... Den glade innehavare­n lockade med en massa nya sorter och jag lämnade butiken med en London Geranium – dessutom i en väldigt fin flaska.

Margarita är också en drinkfavvo. Intas helst under den varma årstiden, gärna vid grillen och självklart med ”Smooth” med Santana på högsta volym. Tequila och Cointreau ingår i bassortime­ntet i barskåpet, blir man sugen är det bara att springa och köpa lime, fixa saltkant på glaset, skaka loss med en massa is, hälla upp och njuuuta...

Såklart finns det varianter även här och som av en händelse bjussar jag på en sådan i dag! Här plussar man på med lite sockerlag och mousserand­e vin – häpp! Det mildrar Margaritan en aning, gör den lite elegantare. Slå i en skvätt bubbel precis innan drinken serveras, sen är det bara att börja sjunga vilda sånger från havet och tillönska sig själv och alla andra en trevlig helg.

NÅGOT ÄTBART I helgen får det väl också bli. Lax är alltid ett pålitligt kort som går att tillaga på nästan lika många sätt som det finns stjärnor på himlen. Här hamnar halva laxfilén i matberedar­en, medan den andra halvan skärs i små bitar. Återstår att krydda upp det hela med vitlök, chili, salladslök och lite annat smått och gott. Burgaren serveras på en bädd av ruccola, toppas med en klick het mangomajon­näs och så en halv skivad avocado som kronan på verket.

VILL MAN HA det lite matigare är det supergott med ugnsrostad­e rotsaker till. Ett glas vitt tackar man såklart inte heller nej till, eller så häller man upp lite rosé – är det sommartid, så är det!

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS-WIRÉN ?? En Margarita med en skvätt mousserand­e vin i är en kul variant av en klassisk cocktail.
Bild: ULLAMI NYHUUS-WIRÉN En Margarita med en skvätt mousserand­e vin i är en kul variant av en klassisk cocktail.
 ??  ?? LÄTT OCH LAGOM. Den som vill ha en lite lättare lunch blir lagom mätt om laxburgare­n bara serveras på salladsbäd­d.
LÄTT OCH LAGOM. Den som vill ha en lite lättare lunch blir lagom mätt om laxburgare­n bara serveras på salladsbäd­d.
 ??  ??
 ??  ?? TILLBEHÖR. Mousserand­e vin och lime piffar till fredagsdri­nken.
TILLBEHÖR. Mousserand­e vin och lime piffar till fredagsdri­nken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden