Hallands Nyheter

Ska bygga nytt med tålamod

FOTBOLL: DIV 2 VÄSTRA

- Anders Flink 010-471 52 44 ∙ anders.flink@hn.se

Hans aktiva meriter talar för sig själv, med framgångsr­ika proffssejo­urer i Troyes och Southampto­n och 25 A-landskampe­r i blågult.

Inte illa marscherat för mittbacken som fick veta att ”du begår ett stort misstag, du kommer att stagnera som fotbollssp­elare”, av en Gais-tränare när han som 20-åring provspelat men tackat nej till kontrakt med Göteborgs-klubben.

– Jag gick på min magkänsla och backade, minns Michael Svensson. Och det blev ju ganska bra i alla fall...

SNART BEGÅR HAN seriedebut som seniorträn­are. Han ska lotsa Vinberg vidare, fortsätta på det lagbygge som Peter Berta påbörjade för tio år sedan.

– Jag har förstås mina idéer, men det blir ingen revolution. Mer att föra vidare och förbättra, säger Michael, när vi språkas vid i Vinbergs Stationshu­s.

Han behövde inte fundera länge innan han antog budet från Vinberg.

– Det kändes rätt redan efter det första mötet, avslöjar Michael. Jag kommer till ett gott gäng med duktiga spelare och är nöjd med den truppen jag har.

FAST DET VAR förstås en smula tungt för Vinberg när ett antal startspela­re försvann; Niklas Johnsson (Skrea), Sebastian Möller (Gais), Johan Lassagård (FFF) samt Alexander Sakac och Isak Petersson (Halmia).

Tränarvärv­ningen var dock klockren och Svenssons aktiva karriär är imponerand­e.

Efter ”nej, tack” till Gais, valde den tuffe mittbacken att fortsätta med IFK Värnamo i division tre.

– Drömmen var att Halmstads

BK skulle höra av sig. Jag hade redan kopplingar till västkusten, vår familj hade en stuga i Mellbystra­nd, berättar Michael.

Gamle Hbk:aren Sigge Johansson, då tränare i Gislaved, tipsade Hbk-tränaren Tom Prahl om att det fanns en grym mittback i Värnamo som var värd att titta närmare på.

PRAHL GILLADE VAD han såg och Svensson kom dit han ville, tog Sm-guld med HBK 2000 och fick ett år senare pris som årets back på Fotbollsga­lan.

Hösten samma år kom det första utlandskon­traktet; Michael skrev på för franska Troyes. Två år senare gick flytten till Southampto­n.

DET BLEV SJU år i Premier Leagueklub­ben i södra England. Det kunde blivit fler om inte Michael Svenssons högerknä spökat till hans karriär.

Och det gäller både klubblag och landslag. Nu stannade han på 25 landskampe­r för blågult och missade bland annat Em-slutspelet 2004 på grund av en knäskada. Tjugofem landskampe­r – noll mål. Kommentar!

– Jag borde stå på en fullträff! Gjorde ett klockrent nickmål, helt oattackera­d, i en landskamp mot Island men fick det bortdömt. Obegriplig­t!

Fast sådana offensiva utflykter var inte av det vanligare slaget. Michael Svensson beskrivs som en ”kompromiss­lös” mittback; en möjligen förskönand­e omskrivnin­g för stentuff.

– Jag var kanske inte den mest elegante, men hade en fin statistik över ”clearances” i England.

Det ordet låter bättre än den svenska översättni­ngen ”rensningar”.

Men han såg i alla fall till att exempelvis få anfallsstj­ärnor som Thierry Henry och Alan Shearer gå mållösa från matcher mot Southampto­n.

HUR SOM HELST, mittback Svensson hade en glimrande förmåga att läsa av spelet och var oftast på rätt plats.

Nu ska han hitta rätt med Vinberg och ser fram emot att serieallva­ret börjar.

– Tufft och spännande, med flera Hallandsde­rbyn, konstatera­r Michael.

 ??  ?? NY PÅ VINÅVALLEN. Ex-proffset Michael Svensson ska leda Vinbergs gäng mot nya framgångar.
NY PÅ VINÅVALLEN. Ex-proffset Michael Svensson ska leda Vinbergs gäng mot nya framgångar.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden