Hallands Nyheter

Sju frågor till

- JAN ANDERSSON

Tomas von Brömssen, aktuell som polischef Klas Wall i SVT:S nya dramakomed­i Fallet som får premiär på långfredag.

Vem är Klas Wall?

– ”Jag är Klas Wall, Klas med K och Wall med W”. Det är så han presentera­r sig på presskonfe­renserna, för det är viktigt att namnet blir rätt. Som lokal polischef i det lilla samhället Norrbacka är Klas Wall lite fåfäng, det får man nog säga. Han blir närmast stolt av att den sömniga orten plötsligt dras in i en uppmärksam­mad mordhistor­ia. Men så är Henning Mankell hans stora idol.

Hur var det att spela in den här tvserien?

– Det var faktiskt väldigt roligt. Vi blev som en familj där på polisstati­onen, och hela inspelning­en blev nästan till ett slags forsknings­projekt på hur mycket humor och komik man kan stoppa in i en thriller och mordhistor­ia. Hur långt kan man gå? Till viss del påminner Fallet om nordic noir-serier som Bron och Brottet och allt vad de heter, men här finns ett tydligt lager av humor i allt det svarta.

En svår balansgång?

– Ja, det är klart. Men det var därför projektet kändes så spännande. Jag kollade på regissören Simen Alsviks förra serie Lilyhammer och kände att detta nog kan bli lyckat.

Har du sett något av serien?

– (skratt) Jag har sett en del, och tja ... jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är svårt att vara helt objektiv när man är med själv, och till sist är det ju ändå publiken som avgör.

”Adam Godley är en jättefin och go människa som man vill ha i knäet hela tiden”

Har du gjort någon liknande typ av tv-serie tidigare?

– Jag var med i Röd snö för många år sedan, en norsk-svensk thrillerse­rie med vissa komiska inslag, men annars är det första gången.

Du spelar mot Hollywoods­kådisen Adam Godley (Suits, Homeland, Breaking bad, m.m.), hur var det?

– Det var hur kul som helst! Adam Godley är en jättefin och go människa som man vill ha i knäet hela tiden. Alla bara älskade honom. Samtidigt är han en otroligt duktig och erfaren skådespela­re.

Vad har du mer på gång framöver?

– Inget direkt. Jag har arbetat väldigt intensivt sedan i höstas och spelat in två tv-serier (Fallet och Enkelstöte­n), ett tv-program (Kontrapunk­t) och en långfilm (Helena Bergströms Vilken jävla cirkus), så jag tänkte nog ta det lite lugnt ett tag. Spela lite musik, vara ute med båten och ladda inför en ny föreställn­ing på Stadsteate­rn i höst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden