Hallands Nyheter

Flopparnas eget museum

På Museum of Failure i Helsingbor­g får de misslyckad­e produktern­a ett ansikte

-

Flopparna ska få sitt eget museum. Twitterdos­an, cashkortet och Harley Davidsonpa­rfymen – det är några av produktern­a som ska ge misslyckan­det ett ansikte på Museum of Failure i Helsingbor­g.

– Företagen är innovativa, men de lär sig inte av sina misstag. Och de håller dem hemliga, säger Samuel West, psykolog och innovation­sforskare, just nu besatt av misslyckad­e inn ovationer. Den 7 juni slår han upp portarna till sitt museum, som till att börja med håller månaden ut. Sedan hoppas han att utställnin­gen ska kunna skickas på turné genom Sverige.

I botten finns ett brinnande intresse för innovation och kreativite­t. Nyckeln är att medarbetar­na inte ska straffas för misslyckan­den. Man kan inte skydda sig mot misstag.

–Nej, gör man det så är man inte innovativ, säger Samuel West.

De mest innovativa före tagen, till exempel giganter som Amazon, Google och Apple, har en lång rad misslyckan­den bakom sig, konstatera­r han.

– De har misslyckat­s så vansinnigt mycket och det har kostat dem miljarder. Att vara innovativ innebär att du tar en medveten risk, det kan gå åt helvete.

Genom att lyfta fram flopparna kan vi lära av dem, anser Samuel West. Här är några exempel:

Twitter Peak – en liten skrivdosa som var till för att twittra på, lanserad 2008. Problemet var att displayen var för liten för att kunna läsa en hel tweet i, den rymde bara 22 tecken åt gången. Dessutom kunde folk twittra från sina smarta telefoner och behövde inte en extra pryl bara för Twitter.

Cashkortet – lanserades av svenska banker i slutet av 90talet för att kunderna skulle slippa använda mynt. Det blev fiasko, för kortet var krångligar­e att använda än kontanter. Det skapade inte en fördel för någon, varken kunder eller butiker.

Harley Davidsonpa­rfymen – lanserades 1996 av mctillverk­aren med samma namn. Ett feltänk kring varumärket, enligt Samuel West. De som är intressera­de av mcmodellen är inte samma personer som brinner för väldoftand­e parfym.

Kvinnopenn­an – speciellt utformad för den kvinnliga handen, lanserad av Bic med rosa design. Men kvinnor är inte intressera­de av att betala extra för en kvinnopenn­a, så pennan blev ett fiasko.

–Vissa misslyckas eftersom produktern­a aldrig borde ha existerat, det var fel från start. Och vissa misslyckas när produktern­a ska designas, andra i marknadsfö­ringen. Du kan misslyckas var som helst under processen, säger Samuel West.

Företag ska inte vara rädda för att misslyckas, men de bör göra det på ett smartare sätt, anser West.

–Det är bättre att göra många billiga misstag tidigt i processen än att göra det i storformat. Då kostar det miljarder. Cecilia Klintö/tt

 ?? FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT ?? Nej tack. En elektrisk skönhetsma­sk som närmast för tankarna till skräckfilm­er blev inte någon gnistrande succé. Masken finns nu på Museum of Failure i Helsingbor­g.
FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT Nej tack. En elektrisk skönhetsma­sk som närmast för tankarna till skräckfilm­er blev inte någon gnistrande succé. Masken finns nu på Museum of Failure i Helsingbor­g.
 ?? FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT ?? Pennan endast för henne.
FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT Pennan endast för henne.
 ?? FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT ?? Twitterdos­an.
FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT Twitterdos­an.
 ?? FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT ?? Harley Davidson-parfym.
FOTO: BJÖRN LINDGREN/TT Harley Davidson-parfym.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden