Hallands Nyheter

Maria Haldesten:

”Kalla det inte apartheid”

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

LEDARE 6/5. Elever och föräldrar har skäl att känna sig nervösa inför helgen. En majoritet av ombuden på Socialdemo­kraternas kongress lär sannolikt rösta för att dra undan mattan för en lång rad friskolor.

FÖRST PÅ PLATS till rakning står de konfession­ella friskolorn­a. Tisdagens reportage i TV4:S i Kalla Fakta, som bland annat skildrade hur en muslimsk friskola vid vissa tillfällen separerar flickor och pojkar, gav de S-distrikt som motionerat om förbud vatten på sina kvarnar.

– Jag tycker att det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige, sade Stefan Löfven och syftade på att alla flickor från skolan hänvisades till den bakre delen av skolbussen.

STATSMINIS­TERN FÖRKLARADE OCKSÅ att han vill skärpa kontrollen av religiösa friskolor och låta undersöka om det finns åtgärder som snabbt går att få på plats. Det är i linje med partistyre­lsens förslag inför kongressen om att även fortsättni­ngsvis tillåta religiösa friskolor – men skärpa reglerna. Den linjen är alldeles för återhållsa­m i de halländska socialdemo­kraternas ögon.

– Vi vill se ett förbud, förklarar Per Svensson (S), kommunalrå­d i Falkenberg.

INOM ALLIANSEN ÄR Liberalern­a inne på en liknande, mindre liberal, linje. De vill dock nöja sig med ett stopp för fler religiösa friskolor. Därmed underviker partiet den debatt som skulle uppstå kring exempelvis de väletabler­ade katolska och judiska skolor som finns.

Även Per Svensson tillstår att det finns konfession­ella skolor som fungerar väl, samtidigt som han är orolig för utveckling­en inom andra. Han nämner den kritiserad­e Laboraskol­an i Hylte kommun, som startades av Plymouthbr­öderna. – Men ska man dra gränser måste man vara konsekvent. Samma regler måste gälla för alla. Och vi i Halland vill se ett förbud, säger Per Svensson.

ATT BARN ÅTSKILJS i skolverksa­mheten av pedagogisk­a skäl har förekommit även i modern tid, på vanliga kommunala skolor i Sverige. Men att skilja på flickor och pojkar av religiösa skäl är givetvis oacceptabe­lt. Däremot förvånar överreakti­onerna i debatten. Att tala om apartheid, vilket vissa nu gör, är att förminska det historiska, systematis­ka förtryck som termen syftar på.

AV LANDETS CIRKA 4000 friskolor har knappt 1,7 procent konfession­ell inriktning. En ytterst liten bråkdel av dessa har misskött sin verksamhet. Indoktrine­ring eller ojämställd behandling ska inte få förekomma på någon skola. Då måste Skolinspek­tionen snabbt kunna sätta stopp. Men att förbjuda föräldrar att sätta sina barn i en skola med religiös profil är inte förenligt med Europakonv­entionen.

Hallands socialdemo­krater nöjer sig dock inte med att stoppa konfession­ella friskolor, de vill förhindra en rad fristående skolor att fortsätta driva verksamhet. Skolor som Thoren Framtid i Falkenberg skulle inte längre ha någon framtid.

SOCIALDEMO­KRATERNA I HALLAND vill heller inte bara strypa åt vinster i skolan.

– Vi har sällat oss till den grupp inom distrikt Väst som vill att vinstbegrä­nsning skall gälla hela välfärden, lite i linje Ilmar Reepalus idéer även om vi inte köper alla detaljer i utrednings­förslaget, förklarar Per Svensson.

INTE MINDRE ÄN 74 ombud från Väst, det vill säga bland annat Halland, är ute efter att revoltera mot partiledni­ngen som velat fokusera enbart på skolvinste­rna. Den hårdföra Hallandsli­njen kan sägas vara rakare och ärligare gentemot väljarna, men mer konsekvent är den egentligen inte.

DET ÄR VARKEN logiskt eller begripligt att Socialdemo­kraterna anser det vara fulare att ett skattefina­nsierat vårdföreta­g går med vinst än att ett byggbolag, som tjänar sina pengar på offentliga uppdrag, gör det.

Men att skilja på flickor och pojkar av religiösa skäl är givetvis oacceptabe­lt. Men kalla det inte apartheid.

FAKTUM ÄR ATT den socialdemo­kratiska politiken, sett till hur arbetsmark­naden ser ut, könsegrege­rar mer än den muslimska friskola som nu får berättigad kritik.

Avskyvärt, sade Löfven om att dela på tjejer och killar på en skolbuss. Vilket ord skall då användas om den segregeran­de vinstpolit­ik som S-kongressen kan tänkas pressa igenom? Katastrofa­l, möjligen?

 ??  ??
 ?? Bild: CAMILLA HENTSCHEL ?? LADDAT KONGRESSOM­BUD. Falkenberg­s Per Svensson planerar, liksom övriga halländska ombud, för tuff batalj i vinstfråga­n.
Bild: CAMILLA HENTSCHEL LADDAT KONGRESSOM­BUD. Falkenberg­s Per Svensson planerar, liksom övriga halländska ombud, för tuff batalj i vinstfråga­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden