Hallands Nyheter

Hunden Malte attackerad­es

EFTER HUNDATTACK­EN: ”JAG TRODDE HAN SKULLE DÖ”

- Petter Tarenius 010-471 52 46 ∙ petter.tarenius@hn.se

En lösspringa­nde hund bet Roy Forslinds hund Malte i halsen. Det slutade med allvarliga skador på Malte, som hade änglavakt, men som fick opereras. – Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt om det var ett barn, säger Roy Forslind.

Kvällsprom­enaden i Skogstorps lugna bostadsomr­åde gick på rutin. Med Malte – en knappt knähög bichon bolognese – i koppel bredvid sig gick Roy Forslind i egna tankar. Han noterade knappt personerna som uppehöll sig vid lekplatsen ett 20-tal meter bort. Därefter gick allt fort.

– De skrek något och plötsligt var hunden framme. Jag hann inte plocka upp Malte. Den högg tag i honom och ruskade fram och tillbaka i luften, berättar Roy Forslind.

– ALLT GICK så fort. Jag hann inte reagera. I efterhand så har jag mått jättedålig­t över att jag inte kunde ge Malte trygghet, att jag inte gjorde tillräckli­gt.

Men husse stod knappast handfallen. Direkt efter attacken började en kamp på liv och död mot vad Roy Forslind beskriver som en ”kamphund”. Den aggressiva hundens tänder borrade sig djupt in i Maltes hals och Roy försökte desperat bända loss käftarna.

– Jag slogs med näbbar och klor. Jag tog i allt jag kunde men käkarna var låsta. Det höll säkert på så i en-två minuter. Jag var övertygad om att han skulle dö och var nästan beredd att ge upp.

Innan hunden släppte sitt grepp hade Roy Forslind själv fått flera sår på händerna, blödde ymnigt och fick köras till akuten i Halmstad. För Malte, som hade haft änglavakt, blev det en orolig natt i villan i Skogstorp innan han kunde opereras på Djursjukhu­set i Slöinge dagen efter attacken.

– Han fick tre rejäla hugg. Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt om det var ett barn. Det här får inte hända igen, säger Maltes matte Inger Forslind.

Malte, 9, överlevde tack vare Roy Forslinds blodiga kamp. Men attacken i söndags satte spår hos både hund och husse.

DE PERSONER SOM hade ansvar för den stridslyst­na hunden när den slet sig lämnade medvetet vaga uppgifter kring hunden och dess ägare, enligt paret Forslind.

– De sa att de bara hade lånat hunden av en person som de inte riktigt visste namnet på. Jag kände

”Jag slogs med näbbar och klor” ROY FORSLIND husse

mig så lurad. De kunde ju ha hört av sig så kunde vi åtminstone ha haft en dialog, säger Roy Forslind som berättar att ärendet nu vilar hos polisen i Falkenberg.

– DET HÄR ÄR en allvarlig attack. Vi ska hitta den som bär ansvaret för hunden. Har man så dålig kontroll på sin hund borde man inte vara hundägare, säger Anders Persson, stationsin­spektör i Falkenberg.

Anmälan om hundattack­en kom in till polisen på söndagskvä­llen och rubriceras som vållande till kroppsskad­a och brott mot lagen om tillsyn över hund och katt.

Polisen har rätt att omhänderta ett husdjur som inte andra mindre åtgärder hjälper. Ägaren blir även betalnings­skyldig om hunden skadar någon person.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SVÅR SKADA. Malte opererades på Djursjukhu­set i Slöinge efter attacken.
Bild: OLA FOLKESSON SVÅR SKADA. Malte opererades på Djursjukhu­set i Slöinge efter attacken.
 ??  ?? NÄRA DÖDEN. Hunden som högg Malte i halsen vägrade att släppa. ”Jag var övertygad om att han skulle dö”, säger Roy Forslind som till slut fick bort käftarna efter en kamp som varade i minuter.
NÄRA DÖDEN. Hunden som högg Malte i halsen vägrade att släppa. ”Jag var övertygad om att han skulle dö”, säger Roy Forslind som till slut fick bort käftarna efter en kamp som varade i minuter.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden