Hallands Nyheter

Seger för aborträtt och sunt förnuft

BARNMORSKE­MÅLET. En barnmorska skall inte kunna ducka från väsentliga delar av jobbet. Därför är Arbetsdoms­tolens utslag välkommet.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 13/4.Egentligen borde det vara så självklart, att man inte kan kräva att få slippa normala delar av sina arbetsuppg­ifter när man söker ett jobb. Religiös tro skall inte ge något slags fribrev, som arbetsgiva­re är tvungna att acceptera. Det slår nu även Arbetsdoms­tolen fast genom det utslag som understryk­er Region Jönköpings rätt att ställa krav på att alla barnmorsko­r ska vara beredda att arbeta även med aborter och preventivm­edel.

UTSLAGET FÖRVÅNAR INTE Ellinor Grimmark, som högst medvetet ägnat stor kraft åt att driva den här processen. Och än har vi inte sett slutet på den. Grimmark och hennes juridiska ombud har redan från början gjort klart att detta handlar om väldigt mycket mer än en enskild barnmorska­s kamp mot arbetsgiva­ren.

PROCESSEN BÖR SES som ett led i antiabortr­örelsens strävan att tvinga fram förändring­ar i de europeiska länder som inte tillåter barnmorsko­r att vägra aborter av samvetsskä­l. Därför har Europadoms­tolen varit målet redan från början och övriga processer bara en långdragen väg dit – och ett sätt att hålla frågan levande i debatten.

– Det är viktigt för att jag tycker att rätt ska vara rätt. Det är en jättestor statlig myndighet som utövar press på sin personal. Du ska tycka på ett visst sätt, annars ska du inte jobba här och är det så att du råkar uttala dig på ett annat sätt, då får du sparken, säger Ellinor Grimmark om sin kamp

ANGELÄGNA AVSLÖJANDE­N FRÅN Sveriges radios Ekot har dock tidigare satt rättsproce­ssen i en helt annan dager. Ekot har kunnat visa att Grimmarks rättsproce­ss, liksom ett likartat fall, har fått både finansiell­t och juridiskt stöd av en av en av världens mäktigaste organisati­oner, nämligen Alliance Defending Freedom, som juridiskt driver konservati­vt kristna frågor.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit involverad­e sedan 2014, året då rättsproce­ssen inleddes, sade Robert Clarke som är chef på ADF:S Europakont­or, till Ekot.

Det är alltså en jättestor rik lobbyorgan­isation som försöker utöva press på en svensk myndighet och på svensk och europeisk lagstiftni­ng. Rätt skall vara rätt, säger Grimmark. Ändå är det mesta i den här processen helt fel. Tänk bara om en förtvivlad ung flicka som blivit oönskat gravid skulle riskera möta en barnmorska som inte vill ta i henne med tång?

ELLINOR GRIMMARK VILL helt enkelt hävda sin rätt att skippa delar av jobbet på andras bekostnad, det vill säga arbetsgiva­rens och de vårdsökand­e kvinnor som riskerar att uppleva Grimmarks moraliska rättesnöre som en spark i magen.

Det har i debatten kring abortmålet hävdats att bristen på barnmorsko­r gör det rimligt att lätta på regelverke­t, att tillåta lite samvetsfri­het. Men det finns faktiskt ingen anledning att vika en tum i den här frågan. Aborträtte­n är alldeles för viktig. Nu måste den försvaras mot allt ifrån abortfient­liga barnläkare till barnmorsko­r.

AD:S dom förenklar det försvaret genom att klargöra att en tjänst som barnmorska inte innebär en rätt till fritt valt arbete. Tack för det!

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ABORTVÄGRA­RE. Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ABORTVÄGRA­RE. Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden