Hallands Nyheter

Ny vd och delägare ska få fart på Charden

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

”Charden har kostat JSM 18 miljoner kronor sedan uppköpet.” MARTIN JÖNSSON

vd JSM

Förlusttyn­gda bolaget Charden, som erbjuder reklamtjän­ster, gör en nystart med ny vd och delägare. Jsm-gruppen är inte längre majoritets­ägare.

Jsm-gruppen köpte 2012 upp flera lokala företag i Varberg för att bilda ett slagkrafti­gt bolag. Målsättnin­gen var att komma upp i 100 miljoner kronor i omsättning.

– Vi köpte upp konkurrent­er för att bygga ett högre hus, för att snabbt öka omsättning­en och bli stora, säger Martin Jönsson, vd på JSM.

Strategin höll inte hela vägen och det har inte gått så bra ekonomiskt för Charden. Vid senaste bokslutet låg omsättning­en på 24 miljoner kronor och resultatet efter finansnett­o var minus fem miljoner.

Bolaget har inte gått med vinst under senaste åren. Martin Jönsson säger att Charden har kostat JSM 18 miljoner kronor sedan uppköpet.

– Jag kommer inte att lyckas vända resultatet på ett halvår, för det är långa processer, men vi har en tydlig plan hur vi ska driva bolaget framåt, säger Magnus Hård, ny vd som även gått in som delägare.

HAN ÄR FÖDD i Gävle, bodde många år i Stockholm, där han bland annat arbetat med att utveckla varumärken.

Chardens profilprod­ukter och skyltdesig­n ska framöver breddas med tjänster inom varumärkes­profilerin­g.

DET FINNS EN stor marknad inom området och den största konkurrent­en Brand Factory omsätter 1,3 miljarder kronor.

– Charden kommer att gå från att sälja profilerin­g till att sälja kommunikat­ion, helt enkelt för att skapa ett ännu större mervärde för våra kunder. Vi kommer att hänga med i digitalise­ringen för att möta det behov som finns, säger Magnus Hård. Hur ser den affärsmode­llen ut?

– En skylt är en produkt. När vi tar steget från att sälja en produkt till att skapa kommunikat­ion ställer vi frågan vad syftet är med skylten. Chardens kunder kan nu köpa mer än bara skylten och loggan, de kan få hjälp med helheten.

– Jag har en stor erfarenhet inom analys, strategi och marknadsun­dersökning­ar. 2000 startade jag eget inom det här.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? NY VD. Magnus Hård, ny vd och ägare i Charden, ska satsa på att bredda bolaget med fler tjänster, bland annat inom kommunikat­ion och varumärkes­profilerin­g.
Bild: FREDRIK LARSSON NY VD. Magnus Hård, ny vd och ägare i Charden, ska satsa på att bredda bolaget med fler tjänster, bland annat inom kommunikat­ion och varumärkes­profilerin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden