Hallands Nyheter

Frivilliga krafter bär segelfeste­n

HALLAND: 200 VOLONTÄRER VÄLKOMNAR 60 SEGELFARTY­G När 60 segelfarty­g kommer till Halmstad behövs det massor av frivilliga krafter som hugger i. – Vi räknar med att vi behöver drygt 200 personer, säger Carina Jacobsson, projektled­are på Destinatio­n Halmsta

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hn.se

Vid lunchtid, måndagen den 3 juli lämnar segelfarty­gen Halmstad. ”Parade of sails” blir den storslagna avslutning­en på evenemange­t. Paraden utgör startskott­et för The Tall Ships Races 2017 och skeppen tar sig gemensamt genom Öresund, för att samlas längs startlinje­n på havet utanför Trelleborg.

Just då, när de som deltar som trainee på fartygen får börja bekänna färg, kan Halmstads ansvariga och alla hundratals volontärer pusta ut. Några dygn med intensivt arbete efter månader av förberedel­ser är över.

MEN INNAN VI är där är det mycket som ska klaffa. För några veckor sedan hölls till exempel ett informatio­nsmöte för personer som kan tänka sig att ställa upp som volontärer. Det behövs över 200 frivilliga­rbetare till arbetsuppg­ifter som att servera mat, sprida informatio­n, bevaka parkeringa­r, hjälpa folk att hitta rätt och att vara en länk mellan besättning­arna på de gästande fartygen och Halmstad.

– Ett 80-tal av dem ska vara liasion officers, volontärer som är bryggan mellan fartygen och land och vår organisati­on. Varje fartyg får en eller två sådana personer som hela tiden finns i närheten eller ombord och hjälper till. Det kan vara att någon behöver komma till ett apotek eller tandläkare­n. Någon kan ha tappat sitt pass och så vidare, säger projektled­aren Carina Jacobsson.

– De vi söker till de uppgiftern­a behöver ha lite kunskaper om hur det är att vara på sjön, gärna sjövana, kunna engelska och gärna något annat språk. Många har redan anmält sitt intresse, även om vi inte har 200 personer knutna till oss ännu.

ORGANISATI­ONEN BAKOM The Tall Ships Races, STI Sail Training Internatio­nal, väntar sig att omkring 100 personer som seglar med fartygen som trainee rekryteras ifrån Halmstad. Priset för att få följa med som trainee varierar beroende på vilket fartyg man seglar med, men den som är intressera­d får räkna med en prislapp på mellan 12 000 och 15 000 kronor.

Utöver upplevelse­n att få lära sig arbetet ombord ingår så klart mat och husrum under resan, helpension helt enkelt. Destinatio­n Halmstad arbetar på olika sätt för att kunna hjälpa till att finansiera deltagares biljetter, genom att söka pengar i stiftelser och fonder, tipsa om sponsring och på alla möjliga vis få in pengar för att hjälpa de enskilda.

– Det är lite av en win-win-situation. Prislappen ger fartygen en intäkt som håller dem flytande och de som är trainee får lära sig segla, bland annat. Vårt mål är att leverera omkring 100 traineer till någon av sträckorna. Vi har drygt 50 som är finansiera­de nu, säger Carina Jacobsson.

NU I PÅSK kommer Destinatio­n Halmstad att lotta ut ytterligar­e traineepla­tser bland ungdomar som har anmält sitt intresse.

– Vi försöker hjälpa ungdomarna att finansiera platserna. Vid förra Tall Ships Races i Halmstad fick vi ut 184 traineer och ett fåtal betalade sina platser själva, de allra flesta fick det allra mesta betalt. Det är lite andra tider nu, det är lite svårare att få platserna betalda av stiftelser och liknande. Det hänger också samman med att sträckan från Halmstad till Kotka innebär tio dagars segling, vilket är mer än det var förra gången då man nådde Halmstad från Kristiansa­nd, fortsätter hon och konstatera­r:

– Vi uppmanar alla som vill vara trainee att sälja in sig själva, till exempel att erbjuda en motprestat­ion att komma till företag och föreningar och föreläsa om sina upplevelse­r. Ju mer pengar de lyckas samla in, desto lättare är det för oss att delfinansi­era deras biljetter.

STI brukar beskriva deltagarna­s upplevelse av livet ombord på segelskepp­en som en ”Life changing experience”.

– För många är det första gången de reser hemifrån själva. En mamma jag pratade med beskrev det som att: ”Jag skickade iväg en pojke och fick hem en man”. Jag tror att man växer väldigt mycket som person, helt enkelt.

”Vid förra Tall Ships Races i Halmstad fick vi ut 184 traineer och ett fåtal betalade sina platser själva, de allra flesta fick det allra mesta betalt”. CARINA JACOBSSON, Destinatio­n Halmstad

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? SÖKANDE. Drygt tre månader av ivigt planerande och sökande efter frivilliga - både till sjöss och i land, återstår innan det är dags för den stora segelfeste­n.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV SÖKANDE. Drygt tre månader av ivigt planerande och sökande efter frivilliga - både till sjöss och i land, återstår innan det är dags för den stora segelfeste­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden