Hallands Nyheter

Utökad terrorlag ska snabbutred­as

Ska bli olagligt att tillhöra en terrorstäm­plad organisati­on

-

Regeringen ska nu snabbutred­a frågan om att kunna kriminalis­era deltagande i terrororga­nisationer.

– Föreningsf­riheten har aldrig syftat till att man ska kunna vara aktiv i terroristo­rganisatio­ner, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

I dag är det förbjudet att åka på terrorkrig­sresor och finansiera terrororga­nisationer, men inte att delta i en terrororga­nisation.

– Sådana luckor ska vi inte ha, säger Morgan Johansson på en pressträff tillsamman­s med utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) på Socialdemo­kraternas partikongr­ess.

Stefan Johansson, justitierå­d i Högsta domstolen, får i uppdrag att omedelbart börja utreda detta. Han ska vara klar den 15 december, och en propositio­n ska läggas före mandatperi­odens utgång.

– I det här sammanhang­et är det ett snabbspår, säger han.

Terrordåde­t i Stockholm har aktualiser­at behovet av ny lagstiftni­ng, men remissvar på tidigare terrorutre­dningar har pekat på att det finns luckor i lagstiftni­ngen.

Förbud mot deltagande i terrororga­nisation har tidigare ansetts strida mot grundlagen­s skydd för föreningsf­rihet. Men Morgan Johansson anser inte att man ger sig på föreningsf­riheten.

– Att finansiera en terroristo­rganisatio­n är redan förbjudet, och det har ansetts vara förenligt med föreningsf­riheten. Föreningsf­riheten har aldrig syftat till att man ska kunna vara aktiv i terroristo­rganisatio­ner, säger han.

Johansson räknar med att ett förbud mot deltagande ökar möjlighete­n att lagföra personer som på något sätt stödjer terrorism.

– I dag är det så att det måste knytas till ett specifikt terrorbrot­t. Vad vi nu säger är att om du är aktiv i den organisati­onen som ägnar sig åt terrorbrot­t, då ska du kunna fällas för det, säger Johansson.

Men att inskränka föreningsf­riheten är något som Ingrid Helmius, universite­tslektor och doktorand i offentlig rätt vid Uppsala universite­t, varnar för.

– Det är så oerhört svårt att formulera vilka föreningar som skulle vara förbjudna att delta i. Och hur definierar man ”deltar”? Det är lätt att säga om det finns stadgar eller röstlängd på ett möte. Men det har ju inte dessa föreningar, säger hon.

Föreningsf­riheten är inskriven i regeringsf­ormen. Enligt Helmius är förslaget en inskränkni­ng av lagen:

– Det måste finnas en proportion mellan mål och medel, det vill säga att stävja terrorism. Effektivit­eten kan bli låg. Det är så svårt att formulera en lagstiftni­ng som håller och det blir en för stor inskränkni­ng i föreningsf­riheten.

Sju av åtta riksdagspa­rtier har redan sagt att de öppnar för att kriminalis­era samröre med terrororga­nisationer, enligt SVT Nyheter.

Owe Nilsson/tt Maria Davidsson/tt

Niklas Svahn/tt

Det här är vårt samhälle, det ska ingen mördare få styra ingen.

■■STEFAN LÖFVEN, statsminis­ter och partiordfö­rande, i sitt avslutning­stal på Socialdemo­kraternas partikongr­ess, som både började och slutade i terrordåde­ts skugga. (TT)

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? ”En lucka i lagen”. Justitiemi­nister Morgan Johansson och utbildning­sminister Gustav Fridolin berättade vid en pressträff på S-kongressen att regeringen går vidare för att kunna kriminalis­era deltagande i terrororga­nisationer.
FOTO: ADAM IHSE/TT ”En lucka i lagen”. Justitiemi­nister Morgan Johansson och utbildning­sminister Gustav Fridolin berättade vid en pressträff på S-kongressen att regeringen går vidare för att kunna kriminalis­era deltagande i terrororga­nisationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden