Hallands Nyheter

Läge för företagen att tänka på procenten

- Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se

Jag har med intresse följt Böljans trevande steg in i elitfotbol­lens värld. För det har verkligen varit trevande steg.

Det är alltid speciellt när något händer som blir omtumlande och stort.

Man kan rätt säkert säga att klubben inte var riktigt beredd på vad det innebar att bli en del av elitfotbol­len med nya krav som tillkommer.

Men förre ordförande­n, som nu blivit ordförande igen, Jari Kinnunen, är ändå mannen som sett till att föreningen IF Böljan kommit en bit på vägen.

HAN LIGGER BAKOM mycket av den plan som marknadsgr­uppen trollat fram. Han har skakat hand med kommunråde­t Mari-louise Wernersson och han har skakat hand med försäljnin­gsbolaget Team Morris.

Men jag tycker att han hade kunnat få ännu lite mer hjälp på vägen av företagen i Falkenberg­s kommun. Framförall­t de stora företagen.

Här finns chansen att ge den lokala damfotboll­en, som nu alltså är på elitnivå, och jämställdh­eten en knuff på vägen. Bara så där. Utan tanke på vad man får tillbaka initialt. Utan tanke på att jämföra med vad man får ut av en herrmatch. Det modiga och nya är att tänka bort jämförelse­n och tänka fram framtiden.

Någonstans måste ett lag börja och här har Böljan chansen.

DET HANDLAR INTE om att ge bort pengar för att avlöna spelare med dyra månadslöne­r eller träningslä­ger i Spanien. Här handlar det om att ha råd att ta ledigt från jobbet för att kunna hänga med på bortamatch i Sundsvall. Eller att just kunna betala så att denna resa blir hyfsat angenäm.

Eller att kunna avlöna huvudträna­rna Maria Nilsson och Tobias Barin så att i alla fall en av dem skulle kunna tänka fotboll och inget annat åtta timmar om dagen.

När jag själv cyklat till mitt jobb har jag ibland mött Maria Nilsson ute på sitt jobb med barnen på förskolan. Tanken att hon bara några timmar senare ska stå där i regnet och träna sitt lag och spela med sitt lag, den tanken svindlar för det är Sveriges näst högsta damserie.

JAG SÅG HÄROM kvällen dokumentär­en om FC Rosengård på SVT play. Där restes frågan om rättvis fördelning. Den dåvarande klubbdirek­tören Klas Tjebbe var tvärarg på hur Uefa fördelade Champions League-pengarna mellan herrarna och damerna. (99,8 % till herrarna).

Det som var så uppfriskan­de var att han inte snackade om hälften till damerna, han var fullt medveten om vilken skillnad det är på intresse.

Vad det handlar om är ett Uefa borde ge i alla fall några procent av inkomstern­a till damerna. Det skulle göra så mycket för lagens situation.

Om man kokar ner det till elitettan för damer så kommer det att dröja innan spelarna kan träna dagtid och få löner. Men år 2017 bör företagen tänka lite till om hur de kan bidra till ett mer jämställt samhälle.

 ?? Bild: ROBERT BOMAN/FALKENBERG­SBILD.SE ?? ÄNNU GLADARE KANSKE. Det hade nog Böljans Ena Mujdzic varit om hennes förening varit lite rikare.
Bild: ROBERT BOMAN/FALKENBERG­SBILD.SE ÄNNU GLADARE KANSKE. Det hade nog Böljans Ena Mujdzic varit om hennes förening varit lite rikare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden