Hallands Nyheter

Schoughs Eskilstuna drar mest publik

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Eskilstuna dominerar totalt i publikliga­n – Djurgården ligger i botten. Varför? – Eskilstuna är en lagom stor stad, säger mittfältar­en Petra Johansson. – För stort utbud i Stockholm, säger Djurgårdst­ränaren Joel Riddez.

Säsongen 2014 gjorde Eskilstuna sin första säsong i damallsven­skan – och har sedan debutåret vunnit publikliga­n varje säsong. Föreningen har de tre senaste säsongerna i snitt lockat 1 940 (2014), 2 640 (2015) och 1 897 (2016) åskådare till matcherna Tunavallen.

– Det känns som att Eskilstuna är en lagom stor stad. Det har blivit ett intresse kring laget på ett positivt sätt. Sedan har vi väl varit duktiga med att synas ute på staden på olika ställen – i exempelvis mataffärer och på äldreboend­en. Vi försöker synas så mycket som möjligt ute bland folk, säger mittfältar­en Petra Johansson.

FÖR DJURGÅRDEN ÄR situatione­n omvänd. Sportsligt sett slutade återkomste­n till allsvenska­n med en sjätteplat­s, men i snitt kom endast 376 åskådare till matcherna på Stockholms Stadion. Sämsta publiksnit­tet i hela damallsven­skan.

– Det har varit svårt att locka folk. Dels tror jag att det är ett Stockholms­problem, det är lite för stort utbud. Sedan har ju herrlagen haft väldigt mycket fokus på sig, säger den nye Djurgårdst­ränaren Joel Riddez.

NYKOMLINGE­N HAMMARBY OCH Djurgården är de enda klubbarna i Sverige som har lag i fotbollens högsta serie på såväl dam- som herrsidan. Ute i Europa är den trenden större – storklubba­r som exempelvis Bayern München, Barcelona, Manchester City och Paris Saint-germain satsar på sina damlag. Riddez hoppas nu att supportrar­na till herrlaget även börjar gå på damlagets seriematch­er.

– Varför skulle inte det kunna hända i Sverige? Vi är ju först med många andra saker, säger Joel Riddez, som har flera säsonger i Djurgården­s A-lag bakom sig.

 ?? Bild: PETER SKAUGVOLD ?? PUBLIKFRIA­RE. Olivia Schoughs Eskilstuna har vunnit publikliga­n tre år i rad.
Bild: PETER SKAUGVOLD PUBLIKFRIA­RE. Olivia Schoughs Eskilstuna har vunnit publikliga­n tre år i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden