Hallands Nyheter

Olsson slutar: ”Dagen är här nu”

- TT

14 mästerskap­smedaljer och två Bragdguld. En enastående skidkarriä­r är över. – Den dagen är här nu, sade Johan Olsson.

37-årige Olsson lämnade beskedet på en presskonfe­rens i Stockholm.

Det var inte överraskan­de.

OLSSON HAR DE senaste åren haft stora skade- och sjukdomspr­oblem och efter VM i Lahtis antydde han att det kunde vara över. Drygt en månad senare var han redo att berätta om beslutet.

– Jag har känt att den dagen när jag känner att bördan jag bär av att vara borta mycket från familjen, när den är större än glädjen jag får av skidåkning­en – den dagen ska jag lägga av. Och den dagen är här nu, sade Olsson.

Att satsa mot Pyeongchan­g nästa år och ett fjärde OS lockar inte.

– En Os-satsning kräver så otroligt mycket. Jag har inte motivation­en att göra det.

I SVT fick Olsson frågan vilket lopp i karriären han minns mest.

– Det är två lopp. Självklart femmilen i Val di Fiemme.

– Sedan Vm-guldet på 15 kilometer i Falun. Det är en ynnest att få vinna Vm-guld på hemmaplan

MEN OLSSON LÄMNAR inte idrotten helt. Nästa mål är att göra En svensk klassiker.

– Det ska bli otroligt kul, sade Olsson som tror att Vansbrosim­ningen och Vätternrun­dan blir de största utmaningar­na.

– Lidingölop­pet och Vasaloppet känner jag mig trygg med.

Med 14 mästerskap­smedaljer, varav två VM- och lika många Os-guld, är Johan Olsson en av Sveriges bästa skidåkare genom tiderna. Han har dessutom fått Svenska Dagbladets Bragdguld två gånger. gånger: 2010 för Os-guldet i stafett (delat med Daniel Richardsso­n, Anders Södergren och Marcus Hellner) och 2013 för Vm-guldet på femmilen i Val di Fiemme.

Årets manlige idrottare 2015. * Aktuell: Meddelade på en presskonfe­rens i Stockholm att den aktiva karriären är över. Därmed blev VM i Lahtis hans sista stora mästerskap. Madame Love Edindy Sahara Sun Tyron Power Obelix Skift Floyd P.boko Dice Man Bonnies Celebrity Casper W.F. Rekord Rune R.k.king William Tinghöj Gärdsjö Aragon Mjölner Fokus*

Blås Undan Gangtrött Prins Tom* Ty Tinn* Ulsrud Troll* Philip Lyn* Myhreng Brage* Torpa Nicklas* Myllkärrs Sune Faste Viking* Viktor K.* Lökki Dino*

 ?? Bilder: CLAUDIO BRESCIANI ?? TACK OCH HEJ DÅ. Johan Olsson tackas av med en blombukett av längdskidf­örbundets chef Johan Sares.
Bilder: CLAUDIO BRESCIANI TACK OCH HEJ DÅ. Johan Olsson tackas av med en blombukett av längdskidf­örbundets chef Johan Sares.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden