Hallands Nyheter

Cirkus Maximum i blåsväder – igen

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Cirkusen hotas med löpande vite om de inte förbättrar djurhållni­ng. – Det är olyckligt att vi hamnat i den här situatione­n, säger turnéledar­en.

I förra veckan protestera­de djurrättsa­ktivister utanför cirkustält­et. Nu ryter länsstyrel­sen i Halland ifrån och förelägger Cirkus Maximum, med bas i Älvsered, med vite på tiotusenta­ls kronor.

– Det här kommer som en blixt från klar himmel, säger cirkusens turnéledar­e Helena Schicht.

LÄNSSTYREL­SEN HAR VID flera kontroller sedan 2015 anmärkt på att hästarna inte har tillgång till daglig utevistels­e. Nu kräver länsstyrel­sen att samtliga cirkusdjur ska ha möjlighet till daglig motion utomhus. Om cirkusen inte förbättrar sin djurhållni­ng kommer de att krävas på 50 000 kronor vid varje kontrollti­llfälle och dag.

– Vi försöker få till utevistels­e så mycket det går. Så klart djuren ska vara ute. Det är inget snack om den saken. Hur förklarar du de upprepade anmärkning­arna från länsstyrel­sen?

– Vi har problem att hitta bra cirkusplat­ser på de orter vi besöker. Fina grusplaner försvinner och ersätts med konstgräs. På runt 5 till 10 procent av de platser vi hyr finns det inget utrymme att släppa ut djuren på, säger Helena Schicht. Hon fortsätter: – Vi söker därför dispens hos Jordbruksv­erket. I förra veckan hade vi dispens och Falkenberg.

I en dom från slutet av januari 2017 fastställd­e Förvaltnin­gsrätten att cirkusen även ska journalför­a djurens utevistels­e. Men vid länsstyrel­sen besiktning inför turnéstart­en i mars månad framkom att cirkusen inte journalför­t djurens utevistels­e under 2016. Vid samma tillfälle visade det sig att frigång i manegen ersatte djurens utomhusmot­ion även när vädret var fint. i Kungsbacka

”Vi försöker få till utevistels­e så mycket det går”

HELENA SCHICHT turnéledar­e

OM CIRKUSEN FORTSÄTTER att slarva med journalför­elsen kommer ett löpande vite på 50 000 kronor för varje kontrollti­llfälle att ske, enligt beslutet.

– Vi kommer att överklaga. Det är hysteriskt mycket pengar för oss, säger turnéledar­en.

Vid de tillfällen då cirkusplat­sen är för liten vill länsstyrel­sen att djuren ska turas om i hagarna. Bedömninge­n är att ”utevistels­e kortare än två timmar per dag knappast kan uppfylla djurens behov av rörelse, lek och sällskap av andra djur.”

Cirkus Maximum hade inför årets turné åtta hästar, åtta åsnor, tre kameler, tre får, tre getter, två gäss, två nötkreatur och femton hundar.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HOTAS AV VITE. Cirkus Maximun måste förbättra sin djurhållni­ng efter kontroller av länsstyrel­sen.
Bild: OLA FOLKESSON HOTAS AV VITE. Cirkus Maximun måste förbättra sin djurhållni­ng efter kontroller av länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden