Hallands Nyheter

Elevers hot blir allt grövre

Oecd-rapport: Var sjätte svensk 15-åring säger sig ha blivit mobbad i skolan

-

Verbala kränkninga­r och hot från elevers munnar blir allt grövre, berättar kuratorn Melis Celasin på Kirsebergs­skolan i Malmö.

Var sjätte svensk 15-åring säger sig ha blivit mobbad minst ett par gånger i månaden, visar en Oecd-enkät.

Kränknings­utredninga­r slukar en del av kuratorn Melis Celasins arbetstid.

– Alla som utsätts påverkas negativt. Det kan vara svårt att orka visa sin fulla kapa- citet i skolan och skolan blir ibland en så otrygg plats att eleverna väljer att stanna hemma.

Kränkninga­rna skulle vara fullständi­gt oacceptabl­a på arbetsplat­ser för vuxna, förklarar Celasin.

– Vi försöker verkligen aktivt motverka så att gränsen för vad som är okej inte flyttas, för att upprätthål­la en nolltolera­ns. Jag tycker att vi är bra på att anmäla.

Pisa-rapporten som visade på ett uppsving för de svenska skolresult­aten kom i december 2016. Nu släpper OECD ytterligar­e en del i rapporten – denna gång koncentrer­ad på elevers välbefinna­nde.

När det gäller frågor om hur pass stor tillhörigh­et eleverna känner i skolan har resultaten försämrats sedan 2003 i Oecd-länderna. Var femte elev i Sverige känner sig utanför i skolan och därmed har försämring­en i landet varit större än snittet.

– Det är den i debatten ofta bortglömda delförklar­ingen till att vi har haft fallande resultat i skolan: att unga mår sämre, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin.

– Det ser vi allvarligt på, säger Hugo Wester, undervisni­ngsråd på Skolverket.

Även mobbning tas upp i rapporten. Var sjätte elev – 17,9 procent – svarade ja på frågan om de har utsatts för någon form av mobbning ”minst ett par gånger i månaden”. Detta är något under det redovisade Oecd-snittet (18,7 procent).

Där verkar utveckling­en ha legat ganska still de senaste decenniern­a, enligt Hugo Wester.

– Det beror också på hur frågorna är ställda och hur benägna eleverna är att svara.

Elever från mindre bemedlade hem, och elever med utländska föräldrar, känner sig oftare utanför, enligt Pisarappor­ten.

– Rapporten visar att segregatio­nen ökar. Det ska vi aldrig acceptera, säger Fridolin.

Fridolin nämner förstärkt elevhälsa, fler vuxna i skolorna samt fortbildni­ng till personal om hur man skapar trygga skolmiljöe­r som några åtgärder för att försöka komma åt problemet. Men det är större än skolan, tycker han.

– För att bryta skolsegreg­ationen behövs också jämlikhets­politik i stort. Som att barn kan få glasögon oavsett storleken på föräldrarn­as plånbok, säger han.

Kirsebergs­skolan är en av de skolor i Malmö där Skolinspek­tionen identifier­at så allvarliga brister att det hotats med vite om det inte sätts in åtgärder för att avhjälpta bristerna, till exempel inom området för trygghet och studiero.

– Vi har ett upptagning­sområde med elever som kommer från tuffa förhålland­en och ofta mår dåligt redan när de börjar skolan. Sådant påverkar ju klimatet på skolan, vilket ju inte gör situatione­n bättre för de socioekono­miskt missgynnan­de eleverna, säger Melis Celasin. John Alexander Sahlin/tt Tobias Österberg/tt

Martin Hanberg/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ”Påverkas negativt”. Melis Celasin är kurator på Kirsebergs­skolan i Malmö. Kränknings­utredninga­r slukar hennes arbetstid. ”Alla som utsätts påverkas negativt. Det kan vara svårt att orka visa sin fulla kapacitet i skolan och skolan blir ibland en så...
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ”Påverkas negativt”. Melis Celasin är kurator på Kirsebergs­skolan i Malmö. Kränknings­utredninga­r slukar hennes arbetstid. ”Alla som utsätts påverkas negativt. Det kan vara svårt att orka visa sin fulla kapacitet i skolan och skolan blir ibland en så...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden