Hallands Nyheter

Allt fler köper sina kläder över nätet

14 procent av alla kläd- och skoköp sker på internet

-

Förut skulle man ha en dator hemma och skaffa en uppkopplin­g. Nu är det telefonen och då har du tillgång till handeln direkt.

Klädhandel­n på nätet fortsätter att växa. Allt fler överger den fysiska butiken och köper sina jeans i en nätbutik.

Klädhandel­n på nätet växte med 8 procent förra året och omsatte 9,1 miljarder kronor. Den digitala klädhandel­n drar därmed ifrån den fysiska handeln. Näthandeln utgör nu 14 procent av den totala kläd- och skohandeln.

– Alla som över huvud taget handlar på nätet handlar kläder. Det är en av de största produktgru­pperna och också den som har funnits med längst tid. Den har verkligen det tydliga arvet i postordern, säger Jonas Ogvall, vd för branschorg­anisatione­n Svensk digital handel.

Nätförsälj­ningen av kläder har vuxit kraftigt sedan 2005, som är något av ett startår ■■JONAS OGVALL,

för nätklädhan­deln. Det var då som klädkedjor som Hennes & Mauritz, Kapp-ahl och Lindex etablerade sig på nätet. Senare har renodlade aktörer som Zalando, Nelly, Boozt och Bubblerom etablerat sig.

Klädhandel­n på nätet känner inte av några nationsgrä­nser. Framför allt unga handlar på utländska sajter.

– Konkurrens­en är stenhård just inom det segmentet. Det är verkligen där som den internatio­nella konkurrens­en kommer in. Tittar man på de på stora utländska aktörerna som finns i Sverige, som till exempel Zalando, så är de inom kläder och skor.

– Förut skulle man ha en dator hemma och skaffa en uppkopplin­g. Nu är det telefonen och då har du tillgång till handeln direkt, och det tror jag är viktig anledning till att e-handeln totalt ökar med 16–17 procent, säger Ogvall.

Ett viktigt skäl till att framför allt unga överger den fysiska butiken är att det har blivit enklare att returnera varor som man inte är nöjd med, till exempel om det är fel storlek.

– För några år sedan försökte handlarna göra det svårt att returnera, medan man i dag gör det lätt att returnera. En kund som handlar mycket och returnerar blir en lojal kund.

Zalando etablerade sig på den svenska marknaden 2012 och har därefter vuxit snabbt.

Bolaget, med Stenbecksf­ärens maktbolag Kinnevik som storägare, räknar med att ha gjort ett rörelseres­ultat på 96–288 miljoner kronor under årets första kvartal. Det motsvarar en rörelsemar­ginal på 1–3 procent.

Omsättning­en lyfte med 22–24 procent till 9,3–9,5 miljarder kronor under första kvartalet.

En annan snabbväxar­e är danska Boozt som startades 2009. Bolaget omsatte strax över en miljard kronor 2015 och gjorde en rörelsevin­st på 5,8 miljoner kronor.

vd för Svensk digital handel.

Peter Challis/tt

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT KÄLLA: ZALANDO ?? asd asdad asdsa . Klädhandel­n på nätet fortsätter att växa. Allt fler överger den fysiska butiken och köper sina jeans i en nätbutik. Arkivbild.
FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT KÄLLA: ZALANDO asd asdad asdsa . Klädhandel­n på nätet fortsätter att växa. Allt fler överger den fysiska butiken och köper sina jeans i en nätbutik. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden