Hallands Nyheter

Ex-kanotisten seglar för vinst

SEGLING: SVENSKAR I AMERICA’S CUP

- LASSE MANNHEIMER TT

Det är en bit från barndomens seglatser med föräldrarn­a i skärgården, det Anders Gustafsson sysslar med nu för tiden.

Den 37-årige före detta kanotvärld­smästaren är sedan två år tillbaka en del av svenska Artemis besättning. De befinner sig just nu på ögruppen Bermuda i Atlanten och förbereder sig för att försöka ta hem den anrika seglingstä­vlingen America’s Cup.

– Den seglingen som man har lärt sig med mamma och pappa, det är som att köra buss för en formel 1förare. Det går inte att jämföra, säger Anders Gustafsson och beskriver en dag ombord på Artemis katamaran.

– Det går i kanske 85 kilometer i timmen, man flyger över vattnet. Det är som att stå på ett biltak i farten samtidigt som någon sprutar med brandslang på dig, och så ska du springa över den samtidigt som du har en massa grejer som du ska göra. Jag har sex fotknappar, en pedal och så en till knapp som jag trycker på med armbågen eller knäet. Allt gör man med maxpuls i princip, så det är klart att man är utanför sin komfortzon.

ATT HA SIN arbetsplat­s på Bermuda låter trots allt ganska tjusigt. Men någon lyxvardag är det inte tal om, säger Anders Gustafsson. Artemis 100 man starka lag jobbar från halv åtta på morgonen till sex på kvällen, sex dagar i veckan.

Och livet på båten är inte bara utmanande fysiskt utan även mentalt. Ett visst mått av rädsla kan rentav vara livsviktig­t.

– Man måste ha respekt för det man gör, för det kan gå illa. Om det är en elektronis­k switch som inte funkar, någon kod som är felprogram­merad eller en titanbult som inte funkar, då kan det ha ödesdigra konsekvens­er. Man nästan känner det, att det är 100 personer som håller i en samtidigt som båten flyger fram.

HAN SÖKTE TILL Artemis en första gång efter OS 2012, men då var tajmningen inte den rätta. Något år senare passade det bättre, Gustafsson fick komma på tester och gjorde så bra ifrån sig att han sedan 2015 är en del av teamet. Så vad kan en gammal kanotist bidra med?

– Jag har kanske satt en ny standard för hur mycket vi tränar. De här båtarna är extremt fysiska och det har aldrig varit tuffare att segla än vad det är nu. Det är därför jag är här. Det finns många som är bättre på att segla, men de tog en chansning och såg att jag hade en stark fysisk bit.

Att segla på Bermuda låter glamoröst. Sanningen är en annan, försäkrar Anders Gustafsson, en av fyra svenskar i Artemis America’s Cup-lag. – Det är som att stå på ett biltak i farten samtidigt som någon sprutar med brandslang på dig, säger ex-kanotisten.

AMERICA’S CUP ANORDNADES för första gången 1851. Att bara fyra olika länder (USA, Australien, Nya Zeeland och Schweiz) har vunnit, säger en del om konkurrens­nivån. Artemis tycks dock vara i praktslag. Förra veckan, den andra träningsve­ckan, vann besättning­en samtliga nio race.

– Hela utmaningen är så otroligt tuff vilket avspeglas i att bara fyra länder har vunnit. Sverige har försökt några gånger och vi försöker igen. Det ligger något fint i det svåra.

Allvaret börjar om en dryg månad, med utmanarser­ien som startar den 26 maj. Huvudtävli­ngen, där amerikansk­a Oracle är försvarand­e mästare, avgörs sedan mellan den 17 och 27 juni.

 ?? Bild: SANDER VAN DER BORCH ?? BYTTE TILL SEGELBÅT. Anders Gustafsson är nu grinder på svenska Artemis, som ska försöka ta hem America’s Cup i sommar. ”Jag kan sakna att det bara är upp till mig själv. Här är det inte lika direkt kopplat till mig: om jag är snabbare eller starkare så går inte båten speciellt mycket fortare.”
Bild: SANDER VAN DER BORCH BYTTE TILL SEGELBÅT. Anders Gustafsson är nu grinder på svenska Artemis, som ska försöka ta hem America’s Cup i sommar. ”Jag kan sakna att det bara är upp till mig själv. Här är det inte lika direkt kopplat till mig: om jag är snabbare eller starkare så går inte båten speciellt mycket fortare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden