Hallands Nyheter

Ikonens sköna revansch

- GÖRAN SUNDBERG TT

Ratad i Djurgården – på väg mot Sm-guld i Brynäs. Juuso Ikonen, 22, är på väg att förvandla fiasko till succé. – Det skulle vara otroligt kul. Jag tror vi har en stor möjlighet, så det gäller bara att ta den nu, säger han.

Den snabbe och poängstark­e finländare­n var en profilvärv­ning när han kom från Kärpät till Djurgården inför säsongen.

Efter bara två mål och fyra poäng på 25 matcher gick parterna skilda vägar i februari.

till och plockade

DÅ SLOG BRYNÄS in honom.

– Jag fick höra att jag hade chansen att flytta om det skulle dyka upp något och sedan hörde Brynäs av sig och då gick det rätt fort. Jag kom inte upp i mitt spel i Djurgården och jag hade någon skada som påverkade också. Flytten hit blev en nystart, det var kanske något jag behövde, säger han.

Efter en lovande start med sju poäng på elva matcher i grundserie­avslutning­en har han lyft ännu en nivå i slutspelet.

Han gjorde båda Brynäs mål i ordinarie matchtid i tisdags, då Gävlelaget kvitterade till 1–1 i matcher, och står på fem mål och fem assist på 15 slutspelsm­atcher.

Hans kedja med Stanley Cupvinnare­n (Boston 2011) Daniel Paille och Jonathan Granström, Sm-guld med Brynäs 2012, har stått för elva mål och 21 poäng i slutspelet.

I den andra finalen var trion glödhet.

– I den första matchen kom vi inte riktigt upp i nivå, men i går (läs tisdag) gjorde vi det riktigt bra precis som hela laget. Vi ska försöka fortsätta så. Det är riktigt kul att spela med Paille och Granström, båda är riktigt bra spelare, starka, vinner närkamper och har bra fart.

IKONEN VAR MED och blåste Sverige på guldet i JVM i Malmö 2014. På klubblagsn­ivå har han aldrig tagit någon titel.

– Det var kul att vara med i Malmö och nu har vi den här chansen. Är man i final så är det som natt och dag mellan att vinna och förlora, säger Ikonen som gör sin första säsong i svensk ishockey men har starka blågula kopplingar.

Han bodde tre år i Göteborg som liten då pappa Juha spelade i Frölunda och nu finns lillebrors­an Joni, 18 år, också i Göteborgsl­aget där han gjorde tio Shl-matcher under säsongen, men tillhör J20-laget.

Juuso Ikonen valde att avstå isträning dagen efter den andra finalen och bara sex Brynässpel­are fanns på is. Inte heller Simon Bertilsson tränade på is och assisteran­de tränaren Tommy Sjödin ville inte säga om nyckelback­en är aktuell för spel.

– Det har jag inga kommentare­r till, sade Sjödin om Bertilsson som missat de fyra senaste matcher på grund av hjärnskakn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden