Hallands Nyheter

Kommunkrit­ik mot ny

HALLAND SÅGAR REGERINGEN: MATSVINN ÄR VIKTIGARE ÄN EKO

-

Nya mål från regeringen ska öka andelen ekologisk mat inom det offentliga. Men målen är för tuffa, anser kommunerna som tycker andra frågor är mer angelägna.

”Oftast mäter vi procent i kronor och inte i kilo, vilket är synd. Ekologisk mat är ofta dyrare och det blir därför mindre ekologisk mat för pengarna”

AGNETA ELOFSSON

Stora förändring­ar väntar för kommunerna när regeringen nu sätter mål för framtidens måltider.

År 2030 vill regeringen att hela 60 procent av matbudgete­n i offentlig sektor ska spenderas på ekologiska livsmedel.

REGERINGEN­S TIDIGARE MÅL, om 25 procent ekologiska livsmedel, upphörde 2010. Sedan dess har landets kommuner inte haft något nytt mål att förhålla sig till.

Agneta Elofsson, kostchef i Falkenberg­s kommun, tycker att de nya målen är orimliga:

– Det är alldeles för högt. Det finns annat som är viktigt med hållbarhet som till exempel närproduce­rat och matsvinn. Man bör tänka mer på helheten och inte bara på att det ska vara ekologiskt.

UNDER DE SENASTE fem åren har Falkenberg­s kommun ökat sin ekologiska matkonsumt­ion, från 15 till 28 procent. Kommunens egna mål är att nå 35 procent år 2020.

SVÅRIGHETE­R MED ATT få tag på ekologiska produkter märks redan. Ekologiskt griskött och nötkött är redan i dag exempel på bristvaror.

– Vi behöver mer ekologiska livsmedel att köpa in och rimliga priser på produktern­a. Marknaden har inte hunnit hänga med i vår efterfråga­n, berättar Agneta Elofsson.

Varberg har en högre andel ekologisk kostchef mat i den offentliga sektorn. I dag är 35 procent av livsmedels­konsumtion­en ekologisk i kommunen. Men precis som i grannstade­n har Varberg märks redan problem med tillgången.

– Efterfråga­n är helt enkelt större än det som finns att tillgå. Så att nå 60 procent kan bli tufft, säger Sofia Ånhed, verksamhet­sutvecklar­e på kost och städ i Varberg.

HUR MAN MÄTER andelen ekologisk mat är ytterligar­e ett problem som gör jämförelse­rna skeva. I dag skiljer sig mätmetoder­na i bland mellan flera kommuner. De flesta räknar i enheten ”andel av budget” men vissa redovisar i vikt, alltså andelen ekologiska livsmedel i kilo räknat. Det nya nationella målet är satt i kronor.

 ??  ??
 ??  ?? MÄTPROBLEM. Ska andelen ekologiska livsmedel mätas i kilo eller kronor? Det är en av frågorna när kommunerna nu ställs inför nya, nationella mål kring ekologiska livsmedel.
MÄTPROBLEM. Ska andelen ekologiska livsmedel mätas i kilo eller kronor? Det är en av frågorna när kommunerna nu ställs inför nya, nationella mål kring ekologiska livsmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden