Hallands Nyheter

”Allt är möjligt – dimman är total”

Historiskt ovisst inför söndagens franska presidentv­al

-

Ovissheten är närmast total inför den första valomgånge­n i Frankrikes presidentv­al.

Den historiska jämnheten i opinionen gör att till och med den hårt ansatta högern andas ny morgonluft.

– Vi kommer att vinna! Fillon blir president! skanderar flaggvifta­nde anhängare i mässhallen i Lille i norra Frankrike.

Framme på scen besvaras optimismen av deras favorit, de konservati­va Republikan­ernas presidentk­andidat François Fillon.

–Det här är ett av mina sista valmöten – före den andra omgången. Jag räknar med er! Tillsamman­s ska vi skriva historia, lovar Fillon.

Den förre premiärmin­istern (under Nicolas Sarkozys tid som president 2007–12) har haft en minst sagt stormig valkampanj. Han var storfavori­t i vintras, men tycktes sedan haverera totalt efter rapportern­a om att hans hustru avlönats rejält som parlaments­assistent, trots att hon främst ägnade sig åt att ta hand om parets slott och familj.

Men eftersom motståndar­na inte lyckats rycka ifrån i opinionsmä­tningarna så har Fillon fortfarand­e chansen.

– Jag är övertygad om att han tar sig till andra omgången. Han kommer att ge Frankrike en framtid igen, säger ungdomsakt­ivisten Pierre Antoine i mässhallen.

Inför kampanjspu­rten är opinionslä­get historiskt ovisst. Fyra kandidater ligger inom några få procentenh­eter.

– Allt är fortfarand­e möjligt. Dimman är total, konstatera­r opinionsex­perten Frédéric Dabi vid ett möte med nordiska journalist­er på svenska ambassaden i Paris.

Utöver Fillon står kampen mellan Nationella frontens Marine Le Pen, vänsterns Jean-luc Mélenchon och den liberale förre ekonomimin­istern Emmanuel Macron.

Inte ens Le Pen kan vara säker på en plats i den avgörande valomgånge­n, trots att det setts som mer eller mindre givet i flera år.

– Hon har tappat nästan fem procentenh­eter sedan i mars. Hon har inte tagit några risker och inte stått i centrum för debatten, påpekar Dabi, som är en av cheferna på opinionsin­stitutet Ifop.

Än mer oklart är läget kring Macron. 39-åringens väljare tillhör de mest osäkra i opinionsmä­tningarna i frågan om de har bestämt sig eller inte. Ingen vet heller hur bra hans nystartade politiska rörelse kommer att vara när det gäller att få folk att verkligen rösta.

Kampanjarb­etarna på gatan är dock entusiasti­ska.

–Han är en ny kraft. Han behandlar kvinnor på rätt sätt. Han säger vad han vill göra och han är ärlig med vad han inte kan. Och ibland säger han ”jag vet inte” – och det uppskattar jag faktiskt, säger flygbladsu­tdelaren Caroline Lisfranc på Rue de Rennes i centrala Paris.

Wiktor Nummelin/tt

 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? Entusiasti­ska anhängare till högerkandi­daten François Fillon på kampanjmöt­et i Lille. Fillon har stått i centrum för valkampanj­en hittills – men mest av helt fel orsaker, sedan hans hustrus höga assistentl­ön väckt ilska bland väljarna.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT Entusiasti­ska anhängare till högerkandi­daten François Fillon på kampanjmöt­et i Lille. Fillon har stått i centrum för valkampanj­en hittills – men mest av helt fel orsaker, sedan hans hustrus höga assistentl­ön väckt ilska bland väljarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden