Hallands Nyheter

Fastare tights men också svettigare

TEST: Kompressio­nskläder blir allt populärare. Nyttan är tveksam och ett test av löpartight­s för damer visar att plaggens övriga funktion fått stryka på foten.

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

De senaste åren har utbudet av kompressio­nskläder ökat i sportbutik­erna – kläder som lovar allt från fastare kropp till bättre prestation och återhämtni­ng. Det extra stödet som kläderna ger ska öka blodgenoms­trömningen och minska risken för vätskeansa­mling i musklerna.

– Att elitidrott­are inom vissa idrotter kan få ökad prestation med hjälp av kompressio­n är statistisk­t säkerställ­t. För vanliga motionärer däremot, är nyttan marginell, säger Mikael Mattsson som forskar på prestation och träning vid Gymnastik- och idrottshög­skolan i Stockholm samt vid Stanfordun­iversitete­t i Kalifornie­n.

ENLIGT HONOM HAR faktorer som kost, sömn och bättre träning mycket större betydelse än kläder med kompressio­n. Men han dömer inte ut materialet. För vissa grupper av motionärer kan det extra stödet ha effekt.

– Äldre motionärer som har problem med gubbvader eller åderbrock kan få bättre återhämtni­ng i musklerna precis som stödstrump­or hjälper till vid långa flygresor. Särskilt så här års när det är kallt ute, säger han.

Frågan är dock om det verkligen är denna grupp som klädföreta­gen vill nå med försäljnin­gsargument om snyggare och fastare kroppar.

ATT TESTA HUR bra kompressio­n ett par löpartight­s har är komplicera­t eftersom faktorer som passform och rätt storlek är minst lika avgörande som materialet­s egenskaper.

– Ett material med lite kompressio­n men som sitter perfekt kan ge bättre stöd än ett material med mycket kompressio­n som är fel storlek. Seriösa tillverkar­e borde ange en exakt omkrets på vaden som tightsen passar till, säger Mikael Mattsson.

I testet, som Testfakta gjort på uppdrag av oss, har vi mätt materialen­s töjningseg­enskaper och stöd. Men eftersom passformen har så stor betydelse har vi bara betygsatt förmågan att behålla stöd och elasticite­t vid användning. Bäst på detta är tightsen från Asics medan H&M, Pro Touch och Nike får sämre betyg. När materialet drogs ut i sidled med en viss kraft hade till exempel Nike fått en bestående töjning på 20 procent efter 30 minuters återhämtni­ng.

– Det är ganska mycket och innebär att tightsen blir klart slappare, säger Simonetta Granello, testledare vid Swerea IVF som utfört testet.

”Äldre motionärer som har problem med gubbvader kan få bättre återhämtni­ng”

MIKAEL MATTSSON Gymnastik- och idrottshög­skolan

H&M:S tights hade problem med att behålla stödet i materialet när laboratori­et utsatte det för statisk belastning motsvarand­e exempelvis en vadmuskel.

ETT PAR BRA träningsti­ghts ska även andas bra och transporte­ra bort svett från kroppen. Testresult­aten visar att det senare verkar ha fått stryka på foten när sportföret­agen fokuserat på fastheten i materialen. Bara testvinnar­en Casall och tightsen från Röhnisch får hyfsade resultat på fukttransp­ort. Det kan jämföras med senast Testfakta testade löpartight­s 2013 då flera plagg fick toppbetyg på denna del.

– Det finns egentligen inget som hindrar att man kan ha både kompressio­n och bra förmåga att leda bort svett, säger Simonetta Granello på Swerea.

 ??  ??
 ??  ?? NOGGRANNHE­T. Simonetta Granello på textillabo­ratoriet Swerea testar töjningseg­enskaprna på ett av materialen.
NOGGRANNHE­T. Simonetta Granello på textillabo­ratoriet Swerea testar töjningseg­enskaprna på ett av materialen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden