Hallands Nyheter

Farlig väg ses över

När Derome Timber vill bygga ut behöver det olycksdrab­bade Deromekrys­set ses över. Trots att 41:an är Trafikverk­ets väg står kommunen och Derome Timber för en del av notan. DEROMES ORDFÖRANDE­N: ”BORDE VARA EN FRÅGA FÖR TRAFIKVERK­ET”

- Matilda Carlström 010-471 50 10 ∙ matilda.carlstrom@hn.se

Korsningen vid Ica Eklöws i Derome behöver bli säkrare. Trots att 41:an är Trafikverk­ets väg får kommunen och Derome Timber stå för en del av notan. Det är ett krav för att industrin ska få bygga ut.

”Vi betalar trafikskat­t som alla andra, det ska finansiera sådant här. Vi står för några få procent av den totala trafiken på 41:an”

KARL-ERIK ANDERSSON styrelseor­dförande, Derome

Korsningen på riksväg 41 och länsväg 854, vid Ica Eklöws i Derome, har länge diskuterat­s som en trafikfara. Det är en olycksdrab­bad väg och privatpers­oner, föreningar och politiker har länge önskat att den ersätts av en rondell.

I samband med att Deromegrup­pen ansökte om att bygga ut sin industri har frågan om trafiksäke­rhet åter aktualiser­ats. I juni förväntas Trafikverk­et presentera en studie om vilka åtgärder som bör göras.

– Det är många som framfört att det är en trafikfarl­ig korsning och att det måste till en bättring. Vi är väldigt nöjda över att vi har fått fram detta så snabbt från Trafikverk­et, säger kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M).

Eftersom 41:an är en riksväg är det Trafikverk­et, inte kommunen, som ansvarar för vägen.

MEN NU VILL kommunens ledande politiker säga ja till ett medfinansi­eringsavta­l mellan kommunen och Trafikverk­et.

Enligt avtalet ska kommunen stå för 1,4 miljoner kronor oavsett vilken åtgärd det i slutändan beslutas om. Häften av den summan, alltså 700 000 kronor, går Deromegrup­pen in med. Det var ett krav för att detaljplan­en för industrins utbyggnad skulle kunna godkännas eftersom den förväntas leda till ökad trafik. Den förväntan delas inte av Karl-erik Andersson, tidigare koncernche­f för Deromegrup­pen och nuvarande ordförande i styrelsen.

– Den nya planen är en mindre utvidgning av vårt industriom­råde, vi har inga planer i dag på det området som medför mer trafik, säger han.

Karl-erik Andersson tycker att det är felaktigt att de som enskilt företag ska betala för åtgärder på

vägen. I stället menar han att Trafikverk­et borde stå för kostnaden.

– Vi betalar trafikskat­t som alla andra, det ska finansiera sådant här. Vi står för några få procent av den totala trafiken på 41:an. Det är obegriplig­t att vi ska ta det ansvaret, säger han.

ÄVEN STENKIL TYCKER att det borde åligga Trafikverk­et att betala, men förklarar avtalet med att Trafikverk­et inte tecknar avtal med privata företag.

– Även om man tycker att Trafikverk­et borde ordna det så behöver vi göra det här medfinansi­eringsavta­let, säger Ann-charlotte Stenkil.

Socialdemo­kraten Anders Friebe har motionerat om att bygga en rondell i korsningen. Han välkomnar att kommunen och Trafikverk­et nu ser över situatione­n.

– DET BORDE ha gjorts för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Nu kommer ju snart alla sommargäst­er igång och kör där också, så då blir det ju ännu värre, säger han.

 ??  ?? OLYCKSKORS­NING. Här möter 41:an länsväg 854 in mot Derome. Nu ska Trafikverk­et se över åtgärder för korsningen som uppfattas som osäker. Oavsett åtgärd får Derome Timber och kommunen ståför en del av priset.
OLYCKSKORS­NING. Här möter 41:an länsväg 854 in mot Derome. Nu ska Trafikverk­et se över åtgärder för korsningen som uppfattas som osäker. Oavsett åtgärd får Derome Timber och kommunen ståför en del av priset.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden