Hallands Nyheter

Över sju miljoner ska satsas på demensvård­en

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

”Teamet ska arbeta både på vanliga och särskilda boenden och hos de som vårdas i hemmet”

ERLAND LINJER (M) socialnämn­dens ordförande

Socialnämn­den satsar 7,5 miljoner kronor på att utveckla demensvård­en i kommunen. – Den stora biten är att vi förstärker demensteam­et kraftigt, säger nämndens ordförande Erland Linjer (M).

Turerna om demensvård­en i Varbergs kommun har varit många. I huvudsak har det funnits två stora frågor; Kommer det en satsning på ett demensteam, och hur ska kommunen ta hand om de yngre dementa?

UNDER TORSDAGENS nämndsamma­nträde togs ett beslut på att satsa 7,5 miljoner kronor på att utveckla demensvård­en. Projektet pågår från september i år till och med december 2019.

– Vi ska utveckla demensteam­et, det är en rejäl satsning. Teamet kommer att behöva kontor, material och bilar för att genomföra sitt arbete, säger Erland Linjer.

I DAG BESTÅR demensteam­et av tre anställda, men enligt Erland Linjer kommer det nog att anställas fler under projekttid­en. – Teamet ska arbeta både på vanliga och särskilda boenden och hos de som vårdas i hemmet, säger Linjer. Inom projektets finansieri­ng finns det också plats för ytterligar­e satsningar på anpassning av boenden och utveckling av dagverksam­heten och anhörigavl­ösning. Problemet med för få boendeplat­ser i kommunen lever dock vidare. – Vi kommer behöva ytterligar­e 50 platser om året. Vi måste fortsätta uppvakta kommunstyr­elsen för att kunna få tillgång till de lokaler vi behöver.

I FRÅGAN OM de yngre dementa är dock socialnämn­den fortsatt oense. Frågan om ett särskilt boende för yngre dementa röstades ner av allianspar­tierna i kommunfull­mäktige i mitten av mars.

– Det är en grupp vi ska ta hand om för det är en speciell grupp. Ålder är inte den enda parametern som styr var man ska bo, men den ska beaktas. Det kan fortfarand­e bli så att en avdelning på det nya boendet i Träslöv trädgårdss­tad blir för yngre dementa, säger Erland Linjer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden