Hallands Nyheter

Enorm jobbklyfta i flera kommuner

I Bollnäs går över hälften av de utrikes födda utan jobb

-

Skillnader­na i arbetslösh­et är milsvida runt om i landet. I 16 kommuner går över hälften av de utrikes födda utan jobb.

Allra värst är det i Gävleborg. I andra änden finns ett pärlband av rika kranskommu­ner med relativt lågt flyktingmo­ttagande och följaktlig­en betydligt lägre arbetslösh­et.

Bollnäs ligger mitt i länet med den högsta arbetslösh­eten i hela landet, både generellt och bland invandrade svenskar. Fyra av tio kommuner i Gävleborg, varav Bollnäs är en, har en arbetslösh­et på över 50 procent bland utrikes födda. Snittet i landet ligger på 22 procent, jämfört med fyra procent för inrikes födda, enligt Arbetsförm­edlingen.

– Vi har haft en hög arbetslösh­et i Gävleborg under en lång tid. Det hänger bland annat ihop med en traditione­llt låg utbildning­snivå och med de yrkesgrupp­erna där jobb försvunnit. Det är en del i det hela, säger Marie Centerwall (S), kommunstyr­elsens ordförande i Bollnäs.

Den andra delen hänger ihop med en kraftig inflyttnin­g av utrikes födda de senaste åren, vilket medfört en befolkning­sökning på runt 250 personer per år.

– Och fler stannar nu kvar, även om man inte fått något jobb, säger Centerwall som i grunden tycker att det är bra. De nytillkomn­a har en brokig bakgrund och det behövs mycket mer tid och tålamod, enligt Centerwall.

– Man förväntar sig att man ska etablera sig på två år, men det är alldeles för kort tid, säger hon.

Två saker står på hennes önskelista från de statliga myndighete­rna, mer tid och pengar plus en etablering av statliga jobb i Bollnäs.

Allra högst arbetslösh­et bland utrikes födda har Filipstad i Värmland. Situatione­n är likartad med en stor befolkning­sökning till följd av den stora inflyttnin­gen av personer födda utomlands, i fjol en nettoinfly­ttning på över 300 personer i en kommun av Filipstads storlek på runt 10 000 invånare.

– Det är positivt i och för sig, men det tar tid för folk att komma i gång, säger Per Gruvberger (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Det finns ett behov av arbetskraf­t, framför allt inom välfärden, men inte på långa vägar så mycket att det kan suga upp hela inflyttnin­gen.

Ingen av de båda kommuntopp­arna målar upp några särskilt besvärliga sociala orolighete­r i sina kommuner.

– Men vi har en del segregerad­e områden, säger Marie Centerwall.

I kommunerna i Stockholms län är bilden en helt annan. Här ligger arbetslösh­eten bland nyanlända svenskar på 14 procent, jämfört med 44 procent i Gävleborg.

– Vi har en politisk målsättnin­g att ha den lägsta arbetslösh­eten i Sverige, och därikring pendlar vi, säger Parisa Liljestran­d (M), kommunalrå­d i Vallentuna med lägst arbetslösh­et i hela riket bland utrikes födda.

Men hon tillstår att kommunen har tagit emot betydligt färre flyktingar än andra orter. Fast oavsett det, tycker hon att arbetet mot utanförska­p har gett bra resultat.

Olle Lindström/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden