Hallands Nyheter

Populära barnfilmer livsfarlig­a några månader senare

- JANOLOF NILSSON Halland för 50 år sedan

Lärarvikar­ier har det sällan lätt, ens i 1967 års Sverige. Fast det är klart, heter de Benny Andersson, har långt hår och spelar i Hep Stars går det förstås lite lättare än om de skulle råka heta Torgny Träbock och vara specialise­rade på tysk grammatik.

Platsen är Schubergst­orpskolan i Falkenberg, där ett trettiotal ungar klämmer i för allt de är värda i verserna till ”I natt jag drömde” och spelar blockflöjt i refrängen till ”Consolatio­n.” Bennys tid som musiklärar­e i Falkenberg blir kort, alltför kort, men så ska det förstås hinnas med att skriva autografer till alla väntande tonårsflic­kor som hunnit samlas på skolgården där utanför. Samtidigt skriver Svenne Hedlund autografer på Jacobssons uraffär som denna vecka lanserar något man kallar pop-klock-armband. Allt detta alltså i Falkenberg, ätrastaden som har blivit lite av ett andra hem för Hep Stars.

TVÅ TIMMAR EFTER att Länsarbets­nämnden gett sitt tillstånd sätts spaden i jorden för Falkenberg­s nya motorbana i Ljungby. Det där med spade var förstås en underdrift, då det snarare handlar om grävskopor och schaktmask­iner. Det är med andra ord ett jättelikt projekt som nu är igång, men trots omfattning­en är det tänkt att allt skall vara klart till sommaren så att anrika Västkustlo­ppet åter kan köras, efter två års uppehåll.

Falkenberg­s Motorklubb är sin egen byggherre, vilket är möjligt då en av klubbens stöttepela­re, F:a Bengt Bengtssons

Vi vill alltså inte se några ungar springa omkring på fel sida av vägen i september bara för att ”Apan Charlie” råkar göra det.

åkeri lånar ut entreprena­dmaskiner gratis och klubbens medlemmar tecknat sig för hela 3 200 frivilliga arbetstimm­ar. Till skillnad från den gamla landsvägsb­anan i Skrea handlar det om en renodlad racingbana, 10 m bred och 2,2 kilometer lång i initialske­det, och endast en mindre sittplatsl­äktare från gamla banan kommer att kunna återanvänd­as. ”Falkenberg­s Ring” är kostnadsbe­räknad till ca 200 000 kr.

OCH SÅ BJUDS det in till högtidlig avslutning för småttingar­na i Mhs-damklubbs trafikleks­kola i Varberg, som vanligt ledd av fru Rosengren – som drog igång verksamhet­en redan 1949 – med stöd av polisman Carl-åke Carlsson.

Den här terminen har ett femtiotal barn deltagit i undervisni­ngen och alla föräras nu varsitt diplom, ett prydligt jackmärke samt en styck ballong som belöning för visad flit. Dock hoppas vi att de glömmer bort allt de lärt sig snabbare än kvickt, då de förvärvade kunskapern­a kan visa sig livsfarlig­a om bara några månader.

ÄVEN FRU ROSENGREN tycks inne på samma linje. De populära filmerna ”Leka Trafik” och inte minst ”Apan Charlie” är utpräglade vänstertra­fikfilmer, heter det. Vi vill alltså inte se några ungar springa omkring på fel sida av vägen i september bara för att ”Apan Charlie” råkar göra det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden