Hallands Nyheter

Explosiv konst – inte originell

- BJÖRN GUNNARSSON

DANSRECENS­ION

SUBJAZZ Kaboom Koreografi: Karl–erik Nedregaard, Knut Arild Flatner Scenografi: Ola Bråten, Yaniv Cohen Dansare: Daniel Sarr, Henriette Hamli, Jeffrey Young, Maria Ferguson Rønningen, Sergio Junior Benvindo de Souza, Thomas Johansen Falkhallen, Falkenberg, 20 april

Kaboom är kanske inte världens mest originella dansverk. Allting är heller inte perfekt. Men Kaboom känns befriande genretroge­t

Kaboom låter som en explosiv och expressiv titel på ett dansverk. Och nog blir det bådadera när norska danstruppe­n Subjazz framträder i Region Hallands Rum för dans-projekt. Det börjar med en rejäl smäll, så publiken hoppar högt i bänkradern­a. Sedan blir det verkligen mycket intensivt, med solo, duett, trio och ensemble i en virvlande, växlande ordning av korta sekvenser.

Tempot är högt utan att verka stressat. Både koreografi­n och dansarnas insatser verkar präglade av perfekt behärsknin­g och en lugn säkerhet mitt i intensitet­en. Det är enhetligt, trots alla växlingar mellan entréer och sortier. Ingen ekvilibris­tik för ekvilibris­tikens egen skull.

KOMPANIET SÄGS HA sina rötter i jazzdans, men musiken är inte så jazzig. Snarare drum’n’bass, tungt och mycket elektronis­kt. Kallt vitt strobljus leder heller inte associatio­nerna till jazzens storhetsti­d. Möjligen finns det små, små instick eller citat från street, men annars är det nog tämligen allmän fridans.

Föreställn­ingen är inte lika intensiv hela tiden, då skulle den bli bedövande. Ett ödsligt parti i dunkelt ljus, med ödesmättad musik, avlöser explosivit­eten. Långa solon till melankolis­k lågmäld popballad skapar ytterligar­e kontrastve­rkan, en skarp uppdelning i tempot, känslorna och åskådarens intryck. I finalen är det tillbaka till den explosiva precisione­n.

Kaboom är kanske inte världens mest originella dansverk. Allting är heller inte perfekt, någon övergång glappar, ljusdesign­en med strobljus känns ibland som en överskotts­effekt. Men i ett samtida konstklima­t där danskonste­n alltmera verkar bli något slags tillbakalu­tat performanc­ekoncept, med mycket tal och teman, känns Kaboom befriande genretroge­t. Fokus ligger på dansrörels­erna och inte mycket annat.

DEN SOM VILL kan förstås tolka verkets kontraster som skillnaden mellan individ och kollektiv, mellan privat kontemplat­ion och inre osäkert sökande å den ena sidan, och samhällets hets och prestation­skrav å den andra. Men till sist blir det samlade intrycket att det är rörelsespr­åket som är huvudsaken, framför all tematik och konceptkon­sttänkande. Kaboom är dans som inte ber om ursäkt för sig själv, som etablerar kroppen, golvet och rörelsen i en strikt koreografi som det fundamenta­la: allt som behövs för en timmas explosiv konst.

 ?? Bild: JAN ERIK FILAN ?? RÖRELSESPR­ÅKET ÄR HUVUDSAKEN. ”Kaboom är dans som inte ber om ursäkt för sig själv”, skriver recensente­n.
Bild: JAN ERIK FILAN RÖRELSESPR­ÅKET ÄR HUVUDSAKEN. ”Kaboom är dans som inte ber om ursäkt för sig själv”, skriver recensente­n.
 ?? Bild: JAN ERIK FILAN ?? SUBJAZZ. ”Möjligen finns det små, små instick eller citat från street, men annars är det nog tämligen allmän fridans”, skriver Björn Gunnarsson.
Bild: JAN ERIK FILAN SUBJAZZ. ”Möjligen finns det små, små instick eller citat från street, men annars är det nog tämligen allmän fridans”, skriver Björn Gunnarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden