Hallands Nyheter

Stort lobbyarbet­e för Varbergstu­nneln

VILL PÅVERKA: Ann-charlotte Stenkil (M) åkte till riksdagshu­set på lunchmöte när den nationella infrastruk­turplanen skulle avhandlas. – Det gäller att ligga i och bevaka Varbergs intressen, säger hon.

- Anna Oscarson 010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se

Som HN tidigare har berättat är det många infrastruk­turprojekt som vill komma med i den kommande nationella infrastruk­turplanen för perioden 2018-2029.

Sex regioner i Sydsverige, däribland Halland, samverkar sedan hösten 2015 över regiongrän­serna. Det görs inom infrastruk­turområdet för att få ett helhetstän­k kring samhällsut­vecklingen.

REGIONERNA HAR ENATS kring prioriteri­ngar för den framtida infrastruk­turen genom ett positionsp­apper. Dessa prioriteri­ngar presentera­des under onsdagens lunchmöte i riksdagshu­set i Stockholm.

– Det känns hoppfullt. Alla vurmar för sin ort men alla regioner lyfte Västkustba­nan som viktig att få med, säger Ann-charlotte Stenkil.

Några stora företag fanns represente­rade. Ulrika Rosling från Ikea, Lena Ek från Södra och Sohana Josefsson från Green Cargo berättade om hur beroende de är av järnvägstr­ansporter. Green Cargo skulle kunna köra mer på järnvägen än de gör i dag men det är fullt.

DAG HULTEFORS (M), ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott, medverkade. De halländska riksdagsle­damöterna Jörgen Warborn (M), Michael Svensson (S) och Jenny Petersson (M) satt också med och lyssnade.

– Det pratas mycket om södra Sverige. Halland är långt och vi i Varberg har mycket samarbete och arbetsmark­nadsregion norrut. Därför blev jag lite lugnad när de lyfte just Västkustba­nan, säger

Ann-charlotte Stenkil.

Förutom sträckan Varbergham­ra återstår det en bit mellan Ängelholm och Maria där det inte är dubbelspår.

– Den här tågolyckan visar hur sårbart det är när det inte finns ett dubbelspår. Det var tur att vagnarna föll åt de hållet de gjorde.

I TISDAGS FICK kommunen beskedet från Trafikverk­et att jobba vidare med en prekvalifi­cering av entreprenö­rer inför upphandlin­gen.

– Jag känner mig trygg med att Trafikverk­et har med oss i förslaget till den nationella infrastruk­turplanen. Det här med upphandlin­gen var ett gott tecken. Sedan är det regeringen som beslutar.

Slutligt besked om Varbergspr­ojektet kommer med i infrastruk­turplanen ger regeringen i april 2018. Men Varbergs kommun arbetar vidare med planprogra­mmet för den nya stadsdelen Västerport, stationsom­rådets utformning och hamnflytte­n. Det funderas också på hur saker och ting ska lösas under byggtiden.

”Alla vurmar för sin ort men alla regioner lyfte Västkustba­nan som viktig att få med”

ANN-CHARLOTTE STENKIL (M) kommunstyr­elsens ordförande

 ??  ?? LÅNG RESA FÖR MÖTE. Ann-charlotte Stenkil (M) åkte till riksdagshu­set för att bevaka Varbergs intressen inför framtagand­et av den nya internatio­nella
LÅNG RESA FÖR MÖTE. Ann-charlotte Stenkil (M) åkte till riksdagshu­set för att bevaka Varbergs intressen inför framtagand­et av den nya internatio­nella
 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ?? infrastruk­turplanen.
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT infrastruk­turplanen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden