Hallands Nyheter

Klartecken för Åkulla Express

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

En busslinje som kör mellan besöksmål i inlandet. Projektet Åkulla Express har beviljats närmare 1,5 miljon kronor för att knyta ihop Varbergs tätort med inlandet.

I dagsläget går det inte att ta sig kollektivt vare sig till Åkulla bokskogar eller till världsarve­t i Grimeton. Varbergs kommun planerar därför i samarbete med Länsstyrel­sen i Halland för att genomföra ett projekt där man testar om det finns ett intresse för inlandstra­fik.

Även Hallandstr­afiken är med i samarbetet. Beställnin­gar där måste göras ett år i förväg så därför kommer inte linjen Åkulla Express att starta förrän nästa sommar.

– Vi vill prova om vi kan ändra mönster och få fler att åka kollektivt, säger Ulrika Rylin, landsbygds­samordnare.

BUSSTUREN KOMMER ATT gå till 13 olika besöksmål och flera av reservaten i Åkulla bokskogar. En förhoppnin­g är att besökarna kan beta av flera av resmålen på en och samma dag. Kanske först gå en guidad visning vid världsarve­t i Grimeton och sedan åka vidare till något annat ställe och äta lunch. Fyra turer kommer att gå dagligen under juni och augusti. Halva maj och september körs turen på helger.

FÖRENINGEN LOKALT LEDD Utveckling Halland har beviljat Åkulla Express 1 444 418 kronor till det tvååriga projektet. Det ska laglighets­prövas av Jordbruksv­erket men enligt Ulrika Rylin är det mest formalia.

Vissa målgrupper beräknas ha extra stor glädje av busslinjen till exempel studenter, nyanlända, arbetslösa, föräldrale­diga, badturiste­r samt särskilt miljömedve­tna personer som önskar ta del av ett aktivt friluftsli­v och besöksmål på landsbygde­n.

– Vi är superglada och har jobbat med det är i ett halvår. Nu skulle vi bara vilja köra igång redan i sommar, säger Ulrika Rylin.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? MER TILLGÄNGLI­GT. Nästa sommar kan du ta bussen till världsarve­t i Grimeton. Det blir ett av stoppen på nya bussturen Åkulla Express.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV MER TILLGÄNGLI­GT. Nästa sommar kan du ta bussen till världsarve­t i Grimeton. Det blir ett av stoppen på nya bussturen Åkulla Express.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden