Hallands Nyheter

Mord utförda av kvinnor ovanligt

Arbogakvin­nan kan sälla sig till skara som bröt mönstret

- Malin Ekmark/tt

Bakom det dödliga våldet finns vanligtvis en man som vid ett tillfälle dödar i affekt.

Att en kvinna misstänks för planerat mord, vid två olika tillfällen, gör Arbogafall­et extremt ovanligt.

Men det finns fler fall som brutit mot mönstret.

– Det finns vissa enstaka fall där kvinnor planerat ett brott där de haft ekonomisk vinning, att de haft en livförsäkr­ing eller så, säger Jenny Yourstone som forskat om kvinnors våldsbrott.

–Men det vanligaste är att det dödliga våldet sker i affekt, att det finns ett missbruk och att det är en slump, säger hon.

De senaste 200–300 åren har kvinnor stått för ungefär tio procent av det dödliga våldet.

– Kvinnor mördar nästan uteslutand­e sina män och sina barn, säger kriminolog­en Mikael Rying, expert på dödligt våld.

När äldre föräldrar utsätts för dödligt våld från en dotter riktas våldet vanligtvis mot modern.

– Där handlar det ofta om missbruk eller att man ansett sig förtryckt, säger Mikael Rying.

Generellt har kvinnor som dödar ofta någon form av psykiatris­k problemati­k och har en ”tung ryggsäck” i form av psykosocia­la problem, enligt Jenny Yourstone. När en kvinna dödar sin man är det inte ovanligt att hon själv utsatts för hot och våld från mannen och att hon plötsligt utsätter honom för övervåld. Inte sällan i missbruksr­elaterade relationer.

Men så finns fallen som avviker kraftigt från de generella mönstren. Exempelvis en ung kvinna som 1996 med hjälp av tre andra personer dödade sin man utanför Norrtälje och sedan försökte att undanröja bevisen, inklusive kroppen.

Eller den tyska kvinna som i Arboga 2008 med hammare slog ihjäl två små barn som hon inte kände. Barnens mamma attackerad­es också och skadades svårt. Mamman levde tillsamman­s med en man som tyskan tidigare haft en relation med.

I Askersund 2014 skedde ett annat svartsjuke­mord som beskrevs som extremt ovanligt. Dels för att den unga kvinnan mördade en rival, dels också för att hon sedan styckade kroppen.

Ett mord i Knutby 2004 utmärker sig också som extremt ovanligt för att kvinnan där förmåddes att döda en annan kvinna på uppdrag av dennes make.

Hinseberg utanför Frövi är en av de anstalter av säkerhetsk­lass två där morddömda kvinnor kan hamna – om de inte döms till rättspsyki­atrisk tvångsvård. Det är också den anstalt som har flest platser.

Även Ystad, Sagsjön (utanför Lindome) och Färingsö (på Ekerö utanför Stockholm) har platser med säkerhetsk­lass två.

Anstaltspl­atser av säkerhetsk­lass ett, den högsta, finns inte för kvinnor.

Var kvinnorna hamnar avgörs individuel­lt vid varje fall när domen vunnit laga kraft, vanligtvis när tiden för att överklaga hovrättsdo­men löpt ut.

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Om det stämmer att den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna förmått andra att döda hennes far 2016 och hennes make 2015 – båda i anslutning till en sommarstug­a utanför Arboga – är fallet extremt ovanligt. Bilden är från en häktningsf­örhandling i...
FOTO: TT/ARKIV Om det stämmer att den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna förmått andra att döda hennes far 2016 och hennes make 2015 – båda i anslutning till en sommarstug­a utanför Arboga – är fallet extremt ovanligt. Bilden är från en häktningsf­örhandling i...
 ?? FOTO: TT/ARKIV FOTO: TT/ARKIV ?? Att en kvinna slår ihjäl barn som hon inte känner är mycket ovanligt. Men det är vad en tysk kvinna gjorde i Arboga 2008.
FOTO: TT/ARKIV FOTO: TT/ARKIV Att en kvinna slår ihjäl barn som hon inte känner är mycket ovanligt. Men det är vad en tysk kvinna gjorde i Arboga 2008.
 ??  ?? Den så kallade barnflicka­n i Knutby förmåddes att skjuta ihjäl en annan kvinna.
Den så kallade barnflicka­n i Knutby förmåddes att skjuta ihjäl en annan kvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden