Hallands Nyheter

Vm-premiär: Hancock kan ta sitt femte guld

Vm-serien i speedway

- HENRIK SKIÖLD TT

Greg Hancock, 46, debuterade i Vm-serien redan 1995. I morgon inleder amerikanen jakten på sitt femte guld. En som inte blir förvånad om han lyckas är Stefan Andersson Skill, Hancocks lagledare i Piraterna: – Greg går inte in i en säsong om han inte känner sig motiverad och hungrig.

Hancock körde i 15 säsonger för Rospiggarn­a i Hallstavik innan han bytte till Piraterna i Motala. Där är han kvar. Elitserien börjar inte förrän den 9 maj, men internatio­nellt drar speedwaysä­songen igång på allvar på lördag kväll – med den första deltävling­en av tolv i Vm-serien.

I Krsko, Slovenien, börjar Hancocks försök att försvara fjolårets Vm-titel. Skulle han lyckas blir det femte titeln – 20 år efter den första 1997. Då fattas bara ett guld för att sälla sig till mesta mästarna Tony Rickardsso­n och Ivan Mauger.

STEFAN ANDERSSON SKILL får något varmt i blicken när han pratar om Greg Hancock.

– Att han kan vara på den nivå han är säger mycket om hans passion för motorcykel­sporten. Han ser inte speedway som ett jobb. Han känner inte pressen att leverera hela tiden utan han älskar att köra speedway, säger Andersson Skill. Är han lika motiverad som tidigare?

– Ja, om man lyssnar på honom själv och ser vad han gör. Han är en kille som borde vara ganska mätt och ha vintern till att slappa på, men han tränar hur mycket som helst och testar nya grejor. Han är lite som Rickardsso­n var på sin tid. Han var inte nöjd utan ville utveckla trots att han var lite äldre. Det gör Greg också.

HANCOCKS AVSLAPPNAD­E STIL är något som alltid imponerat på Piraternas bas.

– Han kommer alltid sist ut ur omklädning­srummet och jag får tjata på honom för att vi snart ska in på banan för paraden. Men när han kommer ut, när overallen är på – då har han en helt annan blick. Med en kvart kvar till första åket kopplar han på.

– Det är ganska unikt och kan du hitta den balansen och det självförtr­oendet är ganska mycket vunnet.

Piraterna har tre förare i Vmserien, förutom Hancock även ryssen Emil Sajfutdino­v och dansken Niels-kristian Iversen. Det kan bli fyra om reserven Peter Kildemand får köra.

Stefan Andersson Skill vet vad han gör minst tolv lördagskvä­llar fram till sent i oktober, men det är med blandade känslor han följer Gp-tävlingarn­a via tv.

– Man sitter klistrad och man sitter klistrad framför datorn på söndagarna när de kör i polska ligan. Det är så kort tid till våra matcher på tisdagarna. Får du en skada där på lördagen eller söndagen är det inte mycket att spela på.

– Ärligt talat är det skitnervös­t, jävligt jobbigt.

ANTONIO LINDBÄCK och Fredrik Lindgren är svenskarna som får plats i årets Vm-serie. För första gången på många år kvalade inte Andreas Jonsson in.

Rospiggarn­as Jacob Thorssell är klubbkompi­s med Lindgren i Wolverhamp­ton i engelska ligan.

– Han är en god vän till mig och vi kör i samma lag och bor ihop där. Jag vet hur hårt han kämpar för det här. Han är väldigt seriös med alla bitar.

– Jag hoppas verkligen att det lossnar för honom, säger Thorssell.

Stefan Andersson Skill tror på en riktigt vass serie.

– Det kan bli en av de bästa säsongerna på väldigt många år. Du har ingen du kan säga redan nu inte blir världsmäst­are. Det är 15 förare som faktiskt kan vinna ett GP. Jag kommer inte ihåg senast det var så och det är skojigt.

 ?? Arkivbild: MIKAEL FRITZON ?? VETERAN. 46-årige Greg Hancock (i mitten) började köra i Vm-serien redan 1995. Nu siktar han på ett femte Vm-guld.
Arkivbild: MIKAEL FRITZON VETERAN. 46-årige Greg Hancock (i mitten) började köra i Vm-serien redan 1995. Nu siktar han på ett femte Vm-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden