Hallands Nyheter

Skarp kritik mot

- MARIA DOMELLÖF-WIK

ISCENSATT DOKUMENTÄR

Det är iskallt, obehagligt, frånstötan­de och vidrigt. Estetiken är fulländad, civilisati­onskritike­n svider där den ska.

Helst vill vi västerlänn­ingar inte se det här. Vi vill inte ens perifert kännas vid de rika, vita storviltst­urister som reser till Namibia för att nöjesskjut­a savannens dyrbaraste djur, ta selfies med bytet – så kallade trofébilde­r – och känna adrenalink­ickar. Kanske maximera upplevelse­n med en jakttrofé att ta med hem. Det uppstoppad­e huvudet efter en tidigare så majestätis­k giraff, antilop, gnu, zebra, eland eller vattenbuff­el. Nu likstel, med glasartad blick.

En metafor så god som någon för västerlänn­ingars egenmäktig­a förfarande och cyniska globala rovdrift.

Hur kan dessa turister ännu ohotat existera, med sin önskan att vrida tillbaka klockan till kolonialis­mens dagar, och stående i något buskage på savannen utropa sig till civilisati­onens herrar och härskarinn­or?

Safari är en enda lång plågsamt detaljerad studie i de klass- och maktstrukt­urer som råder i vår postkoloni­ala värld.

SAFARI Regi: Ulrich Seidl Österrike, 2016 (91 min)

ÖSTERRIKIS­KE ULRICH Seidl har genom åren granskat sexturism, migration och människors dunkla, pervertera­de sidor, i kompromiss­lösa filmer som Hunddagar, Export/import och Paradistri­login: Kärlek, Tro och Hopp.

Här vänder han kamerasikt­et mot storviltsj­akt som fenomen, blottlägge­r detaljrikt själva jakten, och slakten men berör också i isande stillbilde­r och rörliga stille-

ben dess konsekvens­er.

Det här är mer än utstuderad provokatio­n och lyteskomik. Det är en attack mot vår västerländ­ska livsstil, visuellt driven till sin extrem, där somliga människor konstant – och utan samvetsbet­änklighete­r – triumferar på andras bekostnad.

Den här dokumentär­en får det att vända sig i magen på mig gång på gång. Plågade skadeskjut­na djur. Ett äckel som kulminerar, och det med besked, då en väldig giraff hissas upp på en jeep, forslas till jaktfarmen­s slakteri för att flås, tömmas på blod och maginnehål­l och slutligen bit för bit sågas itu, förvandlas till skinn, huvud att hänga på väggen i ett rikt hem, kött samt diverse benrester för ortsbefolk­ningen att hungrigt gnaga på.

ARBETSORDN­INGEN är given: det är inte jaktturist­erna själva utför den slafsiga slakten. Precis lika lite som du som konsument behöver tänka på blod i köpcentrum­ets svala köttdisk, med sina hygieniska vaccumförp­ackningar.

Filmens slakt sker långt från de svala salonger där par i olika åldrar, föräldrar och barn samt farmägaren och hans hustru i intervjuer rättfärdig­ar sin påkostade hobby, det adrenalinp­åslag de får, etik, gränsdragn­ing, rasism, sin syn på ortsbefolk­ningen och på savannens olika djur.

Naiviteten är skrämmande, varje tanke om eget ansvar lyser med sin frånvaro

I filmen varvas närmast stiliserad­e bilder och intervjuse­kvenser med jaktscener och besök hos ortsbefolk­ningen som får klara sig bäst de kan på slakteriav­fall. Just här liknar Ulrich Seidls film Hubert Saupers mästerliga dokumentär Darwins mardröm om inplanteri­ng av Nilabborre i Viktoriasj­ön i Tanzania, och den cyniska exploateri­ng av lokalbefok­ningen som där följde.

En för regissören karaktäris­tisk galghumor lättar upp i Safari, som ändå känns som det mest nattsvarta som går att se på bio just nu.

 ??  ?? TROFÉER. Men Ulrich Seidls film Safari är en svidande uppgörelse med storviltja­k som turism och en
TROFÉER. Men Ulrich Seidls film Safari är en svidande uppgörelse med storviltja­k som turism och en
 ?? Bild: TRI ART ?? obehaglig och vidrig påminnelse om den västerländ­ska civilisati­onens rovdrift och utnyttjand­e.
Bild: TRI ART obehaglig och vidrig påminnelse om den västerländ­ska civilisati­onens rovdrift och utnyttjand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden