Hallands Nyheter

Var ligger landsbygde­n?

-

LANDSBYGD. Våra politiker håller landsbygde­n kär – speciellt i valtider. Det ska satsas och byggas, rustas och investeras. Människor som bor där ska ha samma tillgång till infrastruk­tur, kommunikat­ion, fiber, skola och fritidsakt­iviteter som resten av invånarna i landet. Men frågan är var den landsbygde­n som politikern­a pratar om ligger?

OMKRING 35 PROCENT av landets invånare bor i dag på det som politikern­a kallar landsbygde­n – jag är en av dem. Jag tillhör den lilla skaran av drygt 900 boende i fiskesamhä­llet Glommen utanför Falkenberg. Trots att vårt lilla samhälle definieras som landsbygd, tror jag inte att det är vår plats på jorden som politikern­a hänvisar till när de pratar om landsbygde­n. Här har vi nämligen inte sett röken av vare sig satsningar eller stöd, förutom att vi har blivit lovade en idrottshal­l någon gång i framtiden.

I början av året levererade den parlamenta­riska glesbygdsk­ommittén sitt slutbetänk­ande och vår landsbygds­minister Sven Erik Bucht presentera­de stolt kommitténs summering. Bland annat stod det att läsa:

”Människor som verkar och bor i landsbygde­rna bidrar till vårt gemensamma samhällsby­gge och har rätt till goda levnadsvil­lkor. Vår mest grundlägga­nde utgångspun­kt är att landsbygde­rna ska ges samma förutsättn­ingar att utvecklas som andra delar av vårt land och ge dem som arbetar och bor i landsbygde­rna likvärdiga förutsättn­ingar till ett gott liv.”

Det låter såklart jättebra och insiktsful­lt, men frågan är om inte ”mycket snack och lite verkstad”, är en mer verklighet­sbaserad beskrivnin­g av läget.

OM ETT ÅR är det dags igen – då kommer landsbygde­n återigen att vara på tapeten. I jakt på nya röster slänger sig politikern­a med löften till höger och vänster om utbyggd infrastruk­tur och nya satsningar på landsbygde­n. Förhoppnin­gsvis handlar det om all den landsbygd som faktiskt finns på kartan i vårt avlånga land och inte bara ett tomt löfte under några få månader ett valår. Upp till bevis, politiker!

Göte Johansson

Glommen

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? GLOMMEN. Här i Glommen har vi inte sett röken av vare sig satsningar eller stöd.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON GLOMMEN. Här i Glommen har vi inte sett röken av vare sig satsningar eller stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden