Hallands Nyheter

Föreningsr­ådet får miljonbidr­ag

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

”Alla är helt klart överens om att de här 80 personerna måste få hjälp till arbete”

Varbergs Föreningsr­åd har beviljats ett bidrag på 1,25 miljoner kronor av socialnämn­den. – Det känns bra att kommunen är positivt inställda till vår verksamhet och att den ska kunna leva vidare, säger verksamhet­schefen Claes Lager.

Vid årsskiftet kunde HN berätta att Varbergs Föreningsr­åd skulle beläggas med momsplikt från och med 2017. Skatteverk­et anser att deras verksamhet är att likställa med ett bemannings­företag och att man därför ska skatta därefter.

BESKEDET SLOG HÅRT mot föreningsr­ådet och alla föreningar som är anslutna till verksamhet­en som gör det möjligt att ha så kallade föreningsa­nställd personal till en mindre kostnad än en vanlig anställd.

Nu har Varbergs Föreningsr­åd dock fått ett positivt besked. Socialnämn­den beslutade i torsdags att bevilja verksamhet­en en extra ersättning på 1,25 miljoner kronor för att klara av omställnin­gsperioden.

– Det är ett positivt besked så klart, att de beviljar oss ersättning för det här året. Vi är igång och tittar på hur vi ska ändra verksamhet­en framöver, säger verksamhet­schefen Claes Lager och fortsätter:

– Vi måste hitta ett sätt att arbeta framåt. Vi kommer inte ifrån momsplikte­n utan föreningar­na måste betala moms på lönekostna­derna i framtiden.

BIDRAGET KOMMER ATT användas till att subvention­era föreningar­na under det här året, men i det längre perspektiv­et kommer anslutna föreningar få betala mer i framtiden.

Hur hårt slår det mot Varbergs föreningsl­iv?

– Det kan vara så att det finns föreningar som inte klarar av det. Någon förening har redan tagit över anställnin­gen själv, men de flesta känner att det är positivt att vi sköter allting runt om kring, säger Claes Lager.

Men det rör väl sig om ganska stora pengar för en liten förening?

– Så är det ju, det blir 25 procent extra och föreningar­na får titta på hur de kan finansiera detta.

Socialnämn­dens ordförande Erland Linjer (M) menar att det var ett enkelt beslut att ta och att det arbete som Varbergs Föreningsr­åd gör är viktigt.

– Vi är förvånade över att Skatteverk­et har gjort så här. Det handlar om cirka 80 personer som har svårt att få ett arbete annars och självklart vill vi hjälpa dem. Vi har också sagt att vad som än händer i framtiden så vill vi hjälpa till, säger Erland Linjer. Du menar att ni öppnar för att fortsätta bistå dem ekonomiskt även i framtiden?

– Alla är helt klart överens om att de här 80 personerna måste få hjälp till arbete. Sen hur hjälpen kommer att se ut i framtiden kan vi inte svara på nu, säger Linjer.

ERLAND LINJER (M) socialnämn­dens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden