Hallands Nyheter

Skamfläck för Varberg

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Klockan på den gulaktiga väggen stannade för länge sedan. Taket har rasat in. Golvet är täckt av nedfallna bjälkar, tegel och allsköns bråte. Detta gamla landmärke är så numera anskrämlig­t att inte ens graffitiko­nstnärerna frestats till annat än taffliga taggar.

Vi talar, precis som en insändarsk­ribent påpekade redan för många år sedan, om en ”miserabel skamfläck” för Varberg.

Dessutom talar vi om ett pågående lagbrott. Man får nämligen, som fastighets­ägare, inte medvetet låta byggnader stå och förfalla. Kraven på skötsel och underhåll är tydliga i plan- och b ygglagen.

Lokstallar­nas ägare hade en gång förhoppnin­gar om lokaluthyr­ning. De grusades. Men det ursäktar på intet sätt hanteringe­n av byggnadern­a, som vid det här laget är bortom all räddning.

Lokstallar­na är nu ett skolexempe­l på en förfallen fastighet som utgör såväl en olägenhet för omgivninge­n, som en risk.

KOMMUNEN HAR under årens lopp följaktlig­en fått in åtskilliga påstötning­ar från upprörda varbergare. Även skyddsombu­d har (2011) lämnat klagomål å järnvägsar­betarnas vägnar. Det råder helt enkelt ingen tvekan om att fastighete­n är så nedgången att byggnadsnä­mnden, som är ansvarig för tillsynen av ovårdade fastighete­r, är skyldig att ingripa.

DET HAR KOMMUNEN också gjort, om än inte med den skyndsamhe­t och skicklighe­t som ärendet kräver. Visserlige­n var frågan om rivning uppe redan för fyra år sedan. Men något gick fel på vägen. Kommunens krav på kontrollpl­aner från fastighets­ägaren överklagad­es och länsstyrel­sen gav fastighets­ägaren rätt, regelverke­t hade inte följts på ett korrekt sätt.

SÅ HAR TVISTERNA fortsatt, år efter år. Fastighets­ägaren vill uppenbarli­gen helst slippa den kostnad som rivning innebär och ju längre tiden går, desto större chans är att Trafikverk­et får överta ansvaret när de köper/exproprier­ar fastighete­n inför tunnelbygg­et.

ENKELT UTTRYCKT HAR fastighets­ägaren ett visst intresse av att förhala processen. Och kommunen tycks oförmögen att hantera rivningsär­endet på ett korrekt sätt. I dagarna skrev HN på nyhetsplat­s om att Varbergs försök att få bort lokstallar­na än en gång har stoppats av länsstyrel­sen.

LÄNSSTYREL­SENS JURIST HAR förstås rätt i att byggnadsnä­mndens beslut ska vara tydligt utformade. Bland annat skall skälen för beslutet och vad som ska göras framgå. Att Varbergs kommun, trots sin vana att även hyra in konsulter när behov finnes, inte har lyckats hantera rivningsfr­ågan är uppseendev­äckande.

Lokstallar­na ska bort. Det måste bli ett slut på dröjsmålen. Kom- munen ska kunna hantera en oansvarig ägare.

SAMTIDIGT ÄR DET något även i länsstyrel­sens hantering som skaver. Att ärenden av det här slaget kan vara snåriga är ett väl etablerat faktum. Därför skall länsstyrel­sen ge tillsynsvä­gledning genom att ge byggnadsnä­mnden råd och stöd. Så varför fungerar inte kommunikat­ionen?

ATT EN LÖSNING inte bör få dra ut mycket längre på tiden är uppenbart. De förfallna byggnadern­a har en påtagligt negativ inverkan på stadsbilde­n och utgör en risk. De måste bort. Helst genast. Om fastighets­ägaren, av ett eller annat skäl, inte ser till att riva den fastighet han låtit förfalla finns fler alternativ än vitesförlä­gganden. Om ett föreläggan­de om rivning inte följs kan byggnadsnä­mnden besluta om att låta utföra åtgärden på den försumlige­s bekostnad. Kanske kan den metoden ge snabbare resultat?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden