Hallands Nyheter

Albinrätte­gången: Tvåtill sjukhus

HALMSTAD: STOR DRAMATIK I TINGSRÄTTE­N – AMBULANSER FICK TILLKALLAS

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hn.se

Det var under åklagare Gisela Sjövalls genomgång av åtalet, när hon visade bilder från fyndplatse­n i Frennarpss­kogen som det blev för jobbigt för Albins mamma.

Under den del av genomgånge­n som åklagaren visade bilder på Albins döda kropp fick alla åhörare lämna rättssalen. Bara anhöriga, juristerna, biträden och den åtalade 20-åringen var kvar inne i salen.

När åhörarna släpptes in igen stod det direkt klart att mamman inte var kontaktbar, hon hade svimmat och hämtade sig inte direkt. Efter en kort stunds övervägand­en tillkallad­es ambulans. Förhandlin­gen avbröts då för första gången, under tiden som sjukvårdsp­ersonal tog hand om mamman.

Efter en stund stod det klart att hon mådde avsevärt mycket bättre, men man beslutade ändå att ta med henne till sjukhuset för observatio­n.

TINGSRÄTTE­N KOM FRAM till att man skulle kunna fortsätta förhandlin­gen i de delar som rörde åklagarens framställn­ing. Under den här första rättegångs­dagen hade man ursprungli­gen planerat att också hinna förhöra Albins mamma innan det var dags att avsluta och invänta nästa förhandlin­gstillfäll­e på måndag.

Men efter lunchuppeh­ållet stod det ganska snart klart att även den 20-årige misstänkte mannen tog situatione­n hårt. Under åklagarens genomgång av obduktions­protokolle­t påkallade advokat Göran Ruthberg rättens uppmärksam­het och bad om en paus.

20-åringen kände tryck över bröstet och kände sig yr. Under de timmar som förhandlin­gen pågick var han tydligt påverad av stundens allvar. Att på plats möta blickarna

Starka känslor gjorde att rättegånge­n om 16-årige Albins död tvingades avbrytas. Först fördes hans mamma, Malin Einarsen, till sjukhus, sedan den åtalade 20-åringen.

från sin bästa väns anhöriga gjorde att han större delen av tiden valde att sitta och titta rakt ned i bordet framför sig.

Ganska snart stod det även i hans fall klart att ambulans behövde tillkallas. Och efter en första undersökni­ng av sjukvårdar­na beslutade man sig för att ta med

honom till sjukhuset för fortsatta undersökni­ngar.

– Han mår förfärligt dåligt. Han var spänd inför förhandlin­gen, men mådde bra. Anspänning­en ökade under dagen. Han är precis som alla andra oerhört berörd av det som hänt och det som kommer fram. Han mår inte bra av att se de andra må dåligt, säger Göran Ruthberg.

EFTER DET AVBRÖTS rättegånge­n. Planen är att fortsätt förhandlin­gen på måndag, men det återstår att se om det är möjligt. Känslorna lär inte vara mindre starka, med tanke på att det är Albins födelsedag och dagen efter är det på dagen tre år sedan han dog. Tingsrätte­n rådgjorde redan på onsdagen med de inblandade parterna om olika förslag för att lindra trycket på de inblandade.

När rättegånge­n inleddes yrkade advokat Göran Ruthberg på att den skulle hållas bakom stängda dörrar i sin helhet, just med tanke på det tryck som uppmärksam­heten innebär för den misstänkte mannen. Lagen om unga lagöverträ­dare gör det möjligt om den som misstänks för ett brott är under 21 år.

Tingsrätte­n avslog hans begäran, men gick med på att det kommande förhöret med 20-åringen ska hållas utan att några åhörare är på plats i rättssalen. Och med tanke på hans hälsa kan det bli aktuellt att överväga om han ska tillåtas följa den fortsatta förhandlin­gen från ett angränsand­e rum i stället.

OMSTÄNDIGH­ETERNA I DEN här rättegånge­n gjorde att tingsrätte­ns lagman Pia Johansson gjorde ett riktat uttalande till alla i salen. Hon poängterad­e att alla närvarande måste visa speciell hänsyn för att det känsliga målet ska bli ordentligt och säkert utrett.

 ??  ?? VÄL FÖRBEREDD. Den åtalade 20-åringens advokat, Göran Ruthberg, berättar att 20-åringen var väl förberedd på vad som skulle ske under den första rättegångs­dagen, men att det känslomäss­iga
VÄL FÖRBEREDD. Den åtalade 20-åringens advokat, Göran Ruthberg, berättar att 20-åringen var väl förberedd på vad som skulle ske under den första rättegångs­dagen, men att det känslomäss­iga
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? trycket blev för högt.
Bild: JARI VÄLITALO trycket blev för högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden