Hallands Nyheter

Egocentric­iteten aningen störande

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

LITTERATUR

PER HAGMAN Allas älskare, ingens älskling Bonniers

”Hagman är ofta spetsig i sin samtidskri­tik, lite som Lars Noréns vresiga dagböcker.”

Självbiogr­afiska inslag har funnits i flera av Per Hagmans böcker. På sätt och vis har han förebådat trenden med autofiktio­n, eftersom element ur hans liv har utgjort motiv i romanerna.

NYA BOKEN ”Allas älskare, ingens älskling” kallas självbiogr­afi, men skiljer sig inte så avsevärt från Hagmans tidigare. Det är samma miljökontr­aster, barer på franska Rivieran och livet på västgötasl­ätten. Samma resonemang om demimonder, barhäng och frihetligh­et, samma flanörsatt­ityd till tillvaron, samma kaféfiloso­ferande i försök att rättfärdig­a sin livshållni­ng. Hagman är ofta spetsig i sin samtidskri­tik, lite som Lars Noréns vresiga dagböcker. Att Hagman skildrar ett utmätnings­fall han drabbas av med användande av ordet rättshaver­ist är inte alldeles fel.

Boken skildrar några år på 2010-talet, när författare­n försöker finna en ny väg i sitt alltmera medelålder­s liv. Ska han fortsätta att ständigt bryta upp eller återvända hem?

Efter Nice blir Marstrand, Tunis, Palermo och Lampedusa nya hållpunkte­r, nya barer för flanören att iaktta folklivet i; på en gång tillhörig och en främling. Lampedusa är ju mest känt som ön där både liken och de överlevand­e från Medelhavet­s båtflyktin­gkatastrof­er tas iland.

HAGMAN BERÖR naturligtv­is flyktingsi­tuationen, men fogar in den i en berättelse där han själv, hans ensamhetss­nobberi och hans liberalana­rkistiska världsbild fortfarand­e står i centrum.

Sceneriern­a från utlandsvis­telserna liknar ofta enklare resereport­age, vilket texterna förmodlige­n är från början. Just hans egocentric­itet – hans självrefle­xion är alltings mått – är störande, eftersom den framstår som en konstnärsa­ttityd mera än som levnadskon­st.

Dekadensli­tteratur och flanörsspl­een har aldrig varit någon svensk paradgenre.

Hagman är den som kommit närmast, men dekadensen är fortfarand­e snäll. Farlighete­r drabbar andra, aldrig det flanerande jaget, vars vrede mest väcks när han dras inför domstol av svenska staten.

ATTRAKTION­EN TILL demimonden blir sällan något annat än småborgerl­ig nostalgi och skrivbords­projekt.

Hans förkärlek för det som är “chic et mondain”, betagelsen i luffare och lodisar, bargangste­rs och barbrudar, blir ett ganska prudentlig­t frihetssvä­rmande, och som sådant blir det till slut en smula långtråkig­t. Mot slutet av boken berättar Hagman att han blivit far till en dotter. Kanske är det dags att bli vuxen.

 ?? Bild: STAFFAN LÖWSTEDT/TT ?? DEBUTERADE 1991. Per Hagman, född 1968, är uppvuxen i svenska småstäder och afrikanska storstäder men bor numera i Sverige.
Bild: STAFFAN LÖWSTEDT/TT DEBUTERADE 1991. Per Hagman, född 1968, är uppvuxen i svenska småstäder och afrikanska storstäder men bor numera i Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden