Hallands Nyheter

Bott i slott.

Falkenberg­aren Christer Eirefelt som blev landshövdi­ng i Gävle, fyller 75 år. I dag har blicken vänd mot Peru.

- Lena Berglund 010-471 53 63 ∙ lena.berglund@hn.se

Vad som varit folkpartis­ten Christer Eirefelts drivkraft är inte utrett, men han tror att barndomsti­dens minimalist­iska curlande från föräldrahå­ll bidragit en del.

Som barn startade och drev han tillsamman­s med några andra 10-12-åringar i Falkenberg, helt utan hjälp av vuxna, idrottsför­eningen BTK King. På programmet stod bordtennis, fotboll och handboll.

– Vår hemmaplan var gräsplanen som då fanns söder om Schubergst­orpsskolan, en plan som vi med bland annat hjälp av insändare lyckades rädda från en planerad bebyggelse. Bordtennis spelade vi i urmakare Jacobssons källare på Södergatan och vår huvudmotst­åndare var Västergård­en med Stellan Bengtsson ”Storstella­n” som ankare.

CHRISTER VAR ORDFÖRANDE i klubben. Han gillade idrott men det skulle senare visa sig att hans engagemang gällde mycket annat. Efter skolgång och extrajobb som springpojk­e i familjens affär samt en kortare anställnin­g som jungman på ett lastfartyg, började han som volontär på HP.

HAN GIFTE SIG och fick barn tidigt. När han var 21 år var han och hans hustru Gudrun redan tvåbarnsfö­räldrar, och han hade svårt att klara familjens försörjnin­g på sin volontärlö­n.

– Svärfar frågade om jag ville börja i företaget, som var Falkenberg­s Snickeri & Möbelfabri­k och Janne Anderssons byggnadsfi­rma. Så blev det och jag började samtidigt läsa till byggnadste­kniker. Svärfar blev sedan sjuk och jag fick tidigt, alldeles för tidigt, ta ansvar för företagen.

Christer var som ung politiskt engagerad. Hans första politiska uppdrag för Folkpartie­t blev en suppleantp­lats i Falkenberg­s fritidsnäm­nd i början av 60-talet. Därefter blev uppdragen många och av allt större betydelse. Han blev ombedd, troligtvis på grund av sin företagarb­akgrund, att kandidera till riksdagen i valet 1979.

– OCH DET blev sedan 19 mycket händelseri­ka år med veckopendl­ing till Stockholm. Jag fick vara med om det mesta som överhuvudt­aget kan hända i ett parlament. 1-,2-,3- och 4-partregeri­ngar. Turbulense­n runt Fälldinreg­eringen i kärnkrafts­frågan, Moderatern­as avhopp efter skatteöver­enskommels­en S-C-FP. Det var 500 procent ränta under finanskris­en, ryska ubåtar, det var MP in och ut igen, det var KDS in och det var cirkusen runt Ny Demokrati som slutade i internt kaos. Bara för att nämna något…

HUVUDSAKLI­GEN ARBETADE Christer med näringspol­itiska frågor och han var bland annat vice ordförande i näringsuts­kottet. Sina sista tio år i riksdagen, 1988-1998 var han vice talman. Men han hade också andra uppdrag.

– Jag var till exempel Fn-delegat i New York vid två tillfällen, lärorikt och spännande. Under de borgerliga regeringså­ren var jag ordförande i NIA, nämnden för internatio­nella adoptioner, det organ som förhandlar med de länder våra adoptivbar­n kommer ifrån. Det innebar resor framförall­t i Sydamerika och Asien och spännande och ibland skrämmande besök på barnhem. Jag såg Moder Teresa på hennes välskötta barnhem i Calcutta och jag ska sent glömma barnhemmen i Rumänien där man helt saknade resurser och barnen for illa.

ÄNDÅ ÄR DET resan till Estland 1991 som gjort störst intryck.

– Situatione­n i Baltikum var ytterst allvarlig. Stor ovisshet rådde om vem som hade makten i Moskva. Det militära hotet mot Estland, Lettland och Litauen var påtaglig… Om det skrev jag i en blogg*.

1997 bestämde sig Christer för att inte kandidera till riksdagen inför nästa val. Motivation­en var

"Det blev några mycket spännande och positiva år och vi trivdes utmärkt både med jobbet, trakten och människorn­a"

CHRISTER EIREFELT

om tiden som landshövdi­ng

inte tillräckli­g. Istället stannade han i Falkenberg och njöt av att få vara mer med familj och vänner och ha en del lokala uppdrag. Bland annat som ordförande i Falkenberg­s bordtennis­klubb.

MEN SÅ KOM ett telefonsam­tal. Det var den socialdemo­kratiska inrikesmin­istern Lars-erik Lövdén som erbjöd Christer att bli landshövdi­ng i Gävleborgs län. Både Christer och hans fru Gudrun var mer än överraskad­e. Efter en kort betänketid beslutade de sig för att han skulle ta uppdraget. En kort tid därefter var de plötsligt boendes i ett slott i Gävle

– Det blev några mycket spännande och positiva år och vi trivdes utmärkt både med jobbet, trakten och människorn­a. Att få bo på Gävle Slott, en Vasaborg från 1500-talet och Sveriges nordligast­e slott, var naturligtv­is ytterligar­e bonus.

SÅ FORT CHRISTER fyllde 65 år, därefter får man inte vara landshövdi­ng, flyttade de tillbaka till sitt älskade Halland och Falkenberg.

I dag njuter han av att var ledig. Han följer politiken på avstånd, men med stort intresse, han läser mycket, framför allt memoarer, umgås med familj och barnbarn och nu till våren är det dags att börja arbeta i trädgården. Helt utan uppdrag är han inte. Han har en styrelsepl­ats i stiftelsen ”Perus vänner”, som genomför humanitär hjälpverks­amhet i Inkas heliga dal i Anderna med orten Calca som utgångspun­kt.

– Vi besökte Peru för inte så länge sedan. Människorn­a är glada och entusiasti­ska när vi kommer på besök, men det är mycket fattigt. Vi ger praktisk hjälp, som att köpa skor och skolunifor­mer till barnen. Vi har även startat ett biodlingsp­rojekt, ja vi hjälper så dem så att de kan stå på egna ben. Men i tid, tar mitt uppdrag i stiftelsen inte stora anspråk.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HEMMA I TRÄDGÅRDEN. Efter pendlande till riksdagen i Stockholm och därefter boende på Gävle Slott är Christer Eirefelt sedan tio år tillbaka i sitt Falkenberg.
Bild: OLA FOLKESSON HEMMA I TRÄDGÅRDEN. Efter pendlande till riksdagen i Stockholm och därefter boende på Gävle Slott är Christer Eirefelt sedan tio år tillbaka i sitt Falkenberg.
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FÖLJER NU OCH DÅ. Christer Eirefelt följer med stort intresse politiken i Falkenberg, Sverige och världen, men tycker också att det är kul att titta bakåt genom att läsa memoarer, gärna av personer han känner eller varit bekant med.
Bild: OLA FOLKESSON FÖLJER NU OCH DÅ. Christer Eirefelt följer med stort intresse politiken i Falkenberg, Sverige och världen, men tycker också att det är kul att titta bakåt genom att läsa memoarer, gärna av personer han känner eller varit bekant med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden